Главна / Култура / Одиграна представа “Министарство избављења”

Одиграна представа “Министарство избављења”

ministarstvo izbavljenjaСиноћ је у великој сали Дома културе у Грачаници премијерно одиграна представа “Министарство избављења”.

Министарство избављења је интригантни драмски комад познатог ирског савременог писца Конала Морисона. Испод површинског слоја приче у којем се два урбана, интелектуално настројена средовечна брачна пара окупљају како би уз помоћ католичког свештеника извршила егзорцизам у кући наводно запоседнутој духом коју су недавно купили једни од других, открива се заправо њен суштински садржај: потрага за сврхом и смислом живљења, однос добра и зла, питања пољуљане вере у Бога и религијских одговора на егзистенцијалне дилеме, однос цркве и стварности, сучељавања васпитања и традиције према савременом животу… Ови прави демони испливавају у катарзичном разговору у којем се отварају и бројне друге теме и који подстиче њихово дубинско преиспитивање.

“Срећни смо што смо видели реакцију публике, можда и тамо где се нисмо надали и то је јако лепо, зато што је овај текст један врло интектуалан и комплексан текст. Нама је било јако тешко да савладамо текст, требало је жаргонски речено доста загребати да би смо открили шта све текст носи, а носи разне теме. Видели сте да је то једна криза 40-их година код свих ликова, шта све један лик у тој кризи пролази. Била је ту и тема сукова цркве и стварности, добра и зла, саосећања и љубави и мржње. има још доста тема које дотичу овај текст и управо из тог разлога је било јако занимљиво да се ради и проучава,” рекла је Ивана Ковачевић, глумица приштинског Народног позоришта.

Текст драме “Министарство избављења” у преводу Ђорђа Кривокапића, иначе и драматурга ове поставке, објавио је Нолит 2010. године. Редитељ првог постављање ове драме у Србији у извођењу глумаца ансамбла Народног позоришта у Приштини је Иркиња Луиза Сафи, дугогодишња сарадница Конала Морисона. Улоге тумаче: Милан Васић, Милена Јакшић, Бојан Стојчетовић, Ивана Ковачевић и Игор Дамњановић. Сценограф је Горан Стојчетовић а костимограф Драгица Лаушевић.

Check Also

Отворена изложба слика Томислава Трифића

У оквиру обележавања 27. Сабора културног стваралаштва Србије данас је у просторијама ОШ „Свети Сава“ …