Главна / Друштво / Изградња водоводне мреже за четири села општине Грачаница

Изградња водоводне мреже за четири села општине Грачаница

Изградња водоводне мреже за Лепину , Скуланево, Суви До и Радево се приводи крају. Реч је о пројекту који се по први пут реализује у овој средини.
Поменута четири села до сада никада нису имали водоснабдевање пијаћом водом, користили су бунаре у својим двориштима, али та вода из бунара није била технолошки исправна за пиће.
Решавање овог деценијског проблема помогла је Швајцарска Влада преко своје канцеларије на Kосову, уз помоћ регионалне компаније водовода за регион Приштина.
„Реч је о пројекту који је веома специфичан и усклађен са европским стандардима и нормативима
из разлога што ће се водоснабдевање вршити из подземних вода, што је пракса у свим развијенијим земљама Европске Уније. Локалитет подземних вода се налази у селу Врела у општини Липљан и овим пројектом је предвиђено водоснабдевање 13 села од којих се 9 налазе у општини Липљан а остала 4 у општини Грачаница. На самом локалитету је изграђен бунар, хлоринатор, пумпна станица и резервоар од 1000 м3. Kомплетна примарна мрежа од пумпне станице до крајњих корисника је изграђена од материјала полиетилена ознаке ХДПЕ РЦ који су најквалитетнији тренутно на тржишту и који се примењују широм света због својих спецификација и издржљивости. Пумпна станица је опремљена са три пумпе марке ГРУНДФОС, од којих ће две бити стално у функцији, а трећа служити као резерва у случају квара на једној од поменуте две“,
истакао је Дејан Јовановић директор урбанизма и заштите животне средине. Пројекат су јуче обишли представници Швајцарске владе Jean Мichel Jordan са својим сарадницима и члановима амбасаде на Kосову, представници регионалног водовода, предствавници општине Липљан, директор одељења за урбанизам Дејан Јовановић као предствавник општине Грачаница и представници мештана 13 села који су обухваћени пројектом.

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …