Главна / Друштво / Како да користите интернет на летњем одмору што јефтиније

Како да користите интернет на летњем одмору што јефтиније

Да би контролисали трошкове коришћења интернета преко мобилног у иностранству, савет је да активирате неки од додатака за интернет и тако прођете повољније. Од 1. јула јефтиније ће бити коришћење интернета у Црној Гори.
Пре поласка на одмор, кључно је распитати се код свог оператера да ли постоје специјалне роминг промоције које омогућавају додатне минуте, поруке или мегабајте за пренос података. Уколико није неопходно да у сваком тренутку имате приступ Интернету, на телефону можете да подесите опцију за забрану преноса података у ромингу и исључите могућност аутоматског ажурирања софтвера, и тако спречите потенцијално велике трошкове.
У Црној Гори три динара кошта коришћење 100КБ, а уз “мтел Плус 10” роминг пакет који износи 999 динара интернет је бесплатан. Уколико путујете на одмор у неку другу Европску земљу (Грчка, Шпанија, Турска) у понуди је и пакет са 100МБ за 1.490 динара на десет дана или 10МБ по истој цени на 30 дана. Такође, могуће је узети и додатке који подразумевају и разговоре и коришћење интернета. “Европа50” омогућава 50 минута разговора, 50 СМС порука и 10 МБ интернета за 3.990 динара, “Европа20” додатак кошта 1.990 динара и за тај новац може да се разговара 20 минута и пошаље 20 порука и користи 5МБ интернета.
Кориснике ВИП мреже у Грчкој, Турској и Шпанији 99 динара кошта пренос података од 1КБ, док за Црну Гору тренутно износи 0,065динара, а од 1. јула износиће 0,03 динара.

За кориснике који највише комуницирају преко интернета за Грчку, Турску и Шпанију, препорука је “TravelNet” роминг додатак који нуди 500 МБ који важи десет дана, по цени од 1.190 динара. “ViberTravelNet 10” је намењен коришћењу Вибера у ромингу а нуди 500 МБ који важе 10 дана по цени од 890 динара.

– Уколико корисник искористи мегабајте у оквиру ова два додатка, даљи сурф је могућ само уз активацију новог, чиме је рачун заштићен од нових трошкова – кажу у ВИП.
Теленор препоручује својим корисницима да активирају неки од одговарајућих додатка за интернет – дневну или недељну карту у Црној Гори, односно MB TravelSure Start или MB TravelSure Plus Грчку, Турску и Шпанију. Дневна карта за Црну Гору кошта 199 динара и омогућава неограничен интернет 24 сата након активације, док недељна кошта 999 динара и може да се користи седам дана од активације.

Својим корисницима Теленор кроз пакет TravelSure омогућава одабир две роминг тарифе са дневним протоком од 10 или 50 мегабајта. Обе ове тарифе садрже дневну квоту за коришћење интернета, а кад се искористе, коришћење интернета се обуставља, с тим да постоји могућност да корисник сам активира наставак. Корисници (80 одсто) се најчешће опредељују за TravelSure10 додатак, где је цена једног МБ 99 динара. Та тарифа подразумева заштиту од прекомерне потрошње тако што има дневну квоту од 10 МБ саобраћаја (односно 990 динара дневно за интернет саобраћај).

Извор: Блиц

Check Also

ПУ “Ђурђевак” у Грачаници испратила још једну генерацију предшколаца

Предшколска установа „Ђурђевак“ у Грачаници организовала је приредбу и свечану доделу сертификата деци која су …