Главна / Култура / Отворена изложба слика са Ликовне колоније “Видовдан 2017.”

Отворена изложба слика са Ликовне колоније “Видовдан 2017.”

Љубитељи сликарства и уопште ликовних уметности имали су прилике да на отварању изложбе са овогодишње Ликовне колоније “Видовдан 2017”, погледају уметничка дела створена у току трајања ове колоније. Деветоро учесника стварало је нова уметничка дела, која посетиоце нису оставила равнодушним. Љубисав Милуновић, Оливера Штрбац, катарина Ђорђевић, Игор Марковић, Наташа Ристовић, Срећко Здравковић, Анђела Мујчић, Предраг Лојаница и Вук Ђурић, показали су на овогодишњој колонији своје умеће у ликовним техникама.

По традицији, додељена је и награда “Зограф Лонгин” за животно дело и стваралаштво у области ликовних уметности, која је ове године по одлуци жирија припала Велизару Крстићу, академском сликару, графичару и вајару.

Крстић се захвалио на указаном поверењу и вредновању његовог рада, али и нагласио да ову награду није очекивао. Добитник је бројних награда, а школовао се, осим Београда, и у Бечу и у Атини.

Добитник награде за младог учесника колоније, под називом “Димитрије Поповић” је графички дизајнер Вук Ђурић. Награде су доделили председник општине Грачаница Владета Костић и посланик Срђан Поповић, док је о раду и делима овогодишње колоније говорио Небојша Јевтић, уредник ликовног програма Дома културе и историчар уметности.

Поред награде “Димитрије Поповић”, Вуку Ђурићу, као и Небојши Јевтићу, мајка убијеног Димитирја Поповића, Јоргованка, доделила је и медаље у знак захвалности за чување успомене на Димитрија.

Догађај је музички увеличао млади Филип Мирковић на клавиру.

 

Check Also

“Песничко успеније” уручено Матији Бећковићу: Косово је данас још скупља српска реч

На 25. јубиларним Песничким сусретима “Соколица 2021” одржаним синоћ у Бањској, највеће књижевно признање “Песниичко …