Главна / Вести / Косово и Метохија / У Грачаници одржано 27. „Видовданско песничко бденије“

У Грачаници одржано 27. „Видовданско песничко бденије“

У препуној порти манастира Грачаница вечерас је по 27. пут одржана манифестација „Видовданско песничко бданије“, коју је и ове године, поред песника, уприличило и учешће Симфонијског оркестра и хора Радио телевизије Србије под диригентском палицом маестра Бојана Суђића.

Према традицији на вечерашњој књижевној манифестацији додељене су и Видовданске награде истакнутим ствараоцима.
„Златни крст кнеза Лазара“ ове године припао је Злати Коцић, „Грачаничка повеља“ – Ранку Рисојевићу, „Кондир Косовке девојке“- Селимиру Радуловићу, а „Перо деспота Стефана Лазаревића“ – Владимиру Кецмановићу.
Поред награђених на вечерашњем песничком бденију своје стихове говорили су и бројни песници, међу којима су Ранко Ђиновић, Петар Сарић, Драгомир Костић и многи други.
На велико задовољство бројних посетилаца, који су вечерашњи наступ Симфонијског оркестра и хора РТС-а умели да награде бројним аплаузима, Грачаницом се вечерас орило „Тамо далеко“ и „Марш на Дрину“, али и позната дела Чајковског.
Маестро Бојан Суђић није крио задовољство реакцијом публике која га је аплаузима неколико пута враћала на подијум.
„Ово је трећи пут да наступамо на овој манифестацији и сваки пут долазимо са пуно посебне енергије и посебног осећања неке мисије. Ми смо ту врсту мисије осетили и у наступима које смо овог месеца имали и по другим градовима Србије, али ипак не можемо поредити наступе у тим градовима који не познају проблеме које познаје српски живаљ на Косову и Метохији. Мислим да је неки наш мали допринос да покушамо да и овај део наше земље и наше популације духовно објединимо управо оваквим наступима“, каже Суђић.
Маестро Бојан Суђић истиче да, иако порекло његове породице није директно везано за овај простор, Косово и Метохију ипак доживљава као свој ДНК.
„ Немогуће је овде не осетити се да сте негде потпуно на изворишту нечега што говори о нама као нацији. Озбиљне нације су себе одавно дефинисале одређеним вредностима које су утемељене негде у њиховој давној прошлости, а ми и те како имамо шта овде да памтимо и да од тога не одступамо“, каже маестро.

Видовданском песничком бденију присуствовао је и патријарх српски Иринеј, владика рашко-призренски Теодосије, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић, начелник Косовског управног округа Срђан Петковић, градоначелник општине Грачаница Владета Костић и многи други.

Check Also

Здрава породица и предан рад су рецепт за срећу у животу

Да пензионерски дани могу бити слатки као овогодишњи род грожђа у Великој Хочи, говори пример …