Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Србија ће наставити да се залаже за решења кроз дијалог

Ђурић: Србија ће наставити да се залаже за решења кроз дијалог

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је данас да крилатица на Балкану треба да буде “Балкан Балканцима“, што не значи изолационизам, већ повезивање са западом и истоком у корист грађана.

Он је, говорећи на панелу конференције у организацији Фондације “Београдски стратешки дијалог“, рекао да ниједна земља сама није у могућности да своје стратешке проблеме решава без интензивне сарадње са другима.

Ђурић сматра да треба учинити све да се подржи иницијатива коју је пред лидере региона ставио председник Србије Александар Вучић да се између држава Балкана уклоне све економске баријере.
ЕУ као назначајнији економски и политички чинилац на Балкану, према његовим речима, треба да снажније подржи сарадњу и интегративне процесе у нашем региону.
Осврнуо се и на Косово и Метохију рекавши да опредељеност Србије за чланство у ЕУ и у различитим другим облицима међународних политичких и безбедносних интеграција није спречило негативни чин једностраног проглашења независности.
Он је казао да је то резултирало додатним погоршањем односа међу народима на Балкану.

“Последица тога су трајно затегнути односи Срба и Албанаца, а што желимо да превазиђемо дијалогом којем смо посвећини“, навео је Ђурић додајући да је чињеница да је и 16 година након доласка међународних снага на Косову и Метохији на делу економски и политички неуспех управљања.

Према његовим речима, неопходно је разговарати о новим моделима сарадње, јер је затварање и стварање нових граница у Европи чији су се народи определили да теже ка већој сарадњи, у супротности са принципима европске интеграције.

“Не можете у Бриселу бити за укидање граница, а истовремено градити нове границе на Балкану”, казао је Ђурић указујући на раст верског екстремизма и радикализма, као на нешто о чему се мало говори.

То је један од проблема и питања која се гурају под тепих, указао је он напомињући да ће, ако се не буду озбиљно решавала, та политичка питања прогонити не само нас већ и будуће генерације.

Истакао је да је неопходно да се дефинишу шта су краткорочни и дугорочни циљеви на Косову и Метохији.

“Најпре морамо себи да одговоримо на питање шта желимо да постигнемо на Косову и Метохији и који су циљеви и средства која стоје на располагању за постизање тих циљева, у оквиру акциома утврђене државе Србије. Србија није нити ће признати једнострано проглашену независност и наставиће да се бори за свој народ и државни интерес на Косову и Метохији”, објаснио је Ђурић.

Указао је да је било 223 различитих рунди дијалога, додајући да је позитивно, што је проистекло из тих разговора, што у четири године није погинуо ниједан Србин или Албанац.

“Наш унутрашњи дијалог резултирао је концептом Заједнице српских општина”, навео је он додајући да ће Србија наставити да се залаже за решења кроз дијалог.

Србија борећи се за сопствену територију и целовитост бори за принципе који се односе на све друге земље света, јер свака држава има неку тачку која би могла да доживи сличну судбину као Косово и Метохија, објаснио је Ђурић.

Извор: Танјуг

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …