Главна / Вести / Косово и Метохија / Наставак разговора у Бриселу

Наставак разговора у Бриселу

briselНови разговори делегација Београда и Приштине на експертском нивоу, који су почели у понедељак, данас се настављају у Бриселу.

Једна од главних тема су припреме за локалне изборе на Косову и Метохији заказане за 3. новембар.

Две делегације разговарају о тренутним проблемима у реализацији избора и начинима какао да се они превазиђу у директном дијалогу са представницима ОЕБС-а и Приштине. Делегације ће данас разговарати и о остваривању споразума о интегрисаном управљању границом.

Према писању дневника Трибуна, делегација Косова сагласила се са предлогом да ОЕБС добије додатна овлашћења за локалне изборе 3. новембра и организује прикупљање гласачких листића Срба ван Косова.

Та мисија је преузела на себе и организовање избора на територији Србије, односно да брине о гласању косовских Срба који живе у Србији.

Дневник је објавио да су се обе стране сагласиле да ОЕБС у Србији отвори посебан центар у којем ће се прикупљати гласачки листићи косовских Срба који гласају на територији Србије. Такав договор се образлаже чињеницом да косовска и српска пошта не сарађују.

Нову улогу ОЕБС-а је за дневник потврдила и председница Централне изборне комисије Ваљдете Дака, која је члан косовске делегације у разговорима о нормализацији односа Косова и Србије.

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …