Главна / Вести / Косово и Метохија / Народно позориште припрема “Дантонову смрт” за нову сезону

Народно позориште припрема “Дантонову смрт” за нову сезону

Представници Народног позоришта  Приштина,  тренутно измештеног у   Грачаници одржали су  данас конференцију за новинаре у Дому културе Грачаница, поводом нове представе “Дантонова смрт” Георга Бихнера, а у режији Маурисиа Фареа.

“Дантонова смрт” представља један од најзначајнијих драмских текстова епохе, романтизма и за тему има догађаје током Француске буржоаске револуције. Ова представа је друга режија Маурисиа Фареа у Нaродном позоришту у Приштини.

„Нисам само задовољан, већ пресрећан што сам поново у Грачаници и имам утисак као да се враћам кући“, истакао је Мауриси Фаре и додао да је ово једно од највећих дела европске књижевности.

Глумци приштинског позоришта обећали су да ће направити добру представу и да ће се ова сезона разликовати од претходних.

„Направићемо добру представу, са Маурисијем смо већ радили. Оно што је катрактеристично за њега јесте да се са њим ради мало другачије него што смо ми у Србији навикли, када је читање текста у питању јер се код нас прво неколико дана чита текст а код њега се одмах иде на сцену што је мало теже“, нагасио је глумац Милан Васић и додао да је спреман за рад и пресрећан што почиње нова сезона.

„Спремамо се за отварање нове сезоне, има пуно новина код нас, пре свега нова управа и ова сезона ће се знатно разликовати од осталих“, рекао је глумац Бојан Стојчетовић.

Двадесетог септембра  ће званично бити отворена нова сезона, рекао је директор Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић.

„Ова представа је једна од три које ће бити приказане у новој сезни. У плану је још поставка комада “Ужас и беда Трећег Рајха”, по тексту Бертолда Брехта у режији Бобана Скерлића и представа “Лифт” по тексту, и у режији редитеља НПП Ненада Тодоровића“, напоменуо је Радоњић.

Претходна представа у режији Маурисиа Фареа у Нaродном позоришту у Приштини “Ревизор” награђена је специјалном наградом критике и наградом за улогу глумцу приштинског театра Милану Васићу на фестивалу “Јоаким Вујић”, одржаном у мају 2016. у Грачаници.

У глумачкој подели су: Игор Дамњановић, Александар Михаиловић, Бојан Стојчетовић, Небојша Ђорђевић, Аника Грујић, Ивана Ковачевић, Јелена Орловић, Милена Јакшић и Тамара Томановић. Сценограф је Горан Стојчетовић а костимограф Сара Брадић.

Премијера представе најављена је за 18. октобар 2017. године на матичној сцени НПП у Дому културе Грачаница

 

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …