Главна / Вести / Косово и Метохија / Млади са КиМ брину за своје светиње

Млади са КиМ брину за своје светиње

draganac6Jуче је у манастиру Драганац успешно завршена акција чишћења манастира  коју је организовала  НВО „ Косметски Заветници“ . Око педесетак младих људи прикључило се акцији  са Централног Космета, Поморавља, студенти из Пољске, као и представници „Ресурс центра“ КиМ са седиштем у Штрпцу под покровитељством Министарстава омладине и спорта , који су финансирали  овај пројекат.

Игуман манастира Иларион захвалио је волонтерима и изразио задовољство због покренуте акције.„ До сада није било оваквих акција. Ово много значи манастиру и надам се да ће послужити као добар пример свим младим људима“, рекао је игуман Иларион за програм Радио Грачанице.

По повратку са прославе осам векова манастира Ђурдјеви Ступови код Берана, архимандрит Методије је посетио манастир Драганац где га је дочекало братство и старешина овог манастира отац Иларион и јеромонах Кирил .
“Ја мислим да је досадашњи живот Срба на КиМ, њихов подвиг и трпљење који су они показали свих ових задњих година је већа поука за нас који овде дођемо. Мислим да ми можемо од њих да се поучимо и да видимо тај њихов живот као најлепшу поуку”, рекао је архимандрит Методије.

Архимандрит Методије  је изненађен идејом ових младих људи.

Председник организације „Косметски Заветници“ Горан Симијоновић каже да идеја постоји већ дуже време али је проблем њеног реализовања био тај што до сада нико није пружао материјалну подршку.

„ Направили смо  корпе за смеће, клупе, очистиили смо  прилаз манастиру, покосили траву. Ово је само почетак, циљ је да наставимо овакве акције, а највећи успех био би да нам се што већи број људи прикључи и уз њихову помоћ омогућимо асфалтирање пута до манастира“, рекао је Симијоновић.

„ Ово не треба да буде једина оваква акција, морамо наставити са оваквим рaдом, ми ћемо се потрудити да помогнемо не само манастирима већ и људима којима је потребна било каква помоћ“ истакао је  члан организације „Косметски Заветници“ Александар Мирковић из Грачанице.

Студенткиња   Александра  Гутек из Пољске  која борави неколико дана  на КиМ, заједно са својом групом дошла је да помогне младим људима, да се придруже акцији .Група студената из Пољске на Космету је неколико дана у општини Ранилуг.

draganac5Председник Ресурс центра на КиМ Ненад Филиповић каже да су пројекти почели да се реализују и да је одушевљен одзивом младих људи . Сви пројекти ће се ускоро реализовати. „ Иначе недавно је одржан и семинар на Брезовици у оквиру програма ” Млади су закон”,  под покровитељством Министарства за oмладину и спорт Републике Србије“  истиче Филиповић за програм Радио Грачанице.

Припремила: Јелена Мирковић

 

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …