Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Заједнички ћемо решавати проблеме са Албанцима

Јевтић: Заједнички ћемо решавати проблеме са Албанцима

Далибор Јевтић, потпредседник косовске владе и министар за повратак и заједнице рекао је за РТС да ће приопритет у будућем раду бити повратак расељених. Нећемо се понашати уцењивачки, већ ћемо заједнички решавати проблеме са комшијама Албанцима, истакао је Јевтић.

Са 62 гласа “за” посланици косовског парламента изабрали су нову владу. Новоизабрани премијер Рамуш Харадинај изјавио је да ће дијалог са Београдом бити настављен и да нема алтернативе.

Далибор Јевтић рекао је за РТС да Срби на КиМ могу да очекују решавање проблема који су нагомилани.

“Наш приопритет у будућем раду је рад на темама које ће побољшати повратак расељених, као и опстанак”, каже Јевтић.

Према његовим речима, приоритет је дат над темама које су важне за српски народ, а то је формирање ЗСО као и питања која се односе на процес повратка и решавање питања узурпиране имовине.

“Желим да истакнем важну чињеницу да ова влада Косова зависи од гласова Српске листе. И наша политичка позиција биће другачија, самим тим ћемо имати другачији механизам у доношењу одлука које су важне, које треба да то што није ваљало у приошлости промени сада у будућности и да успемо да доношењем одлука, аката и закона помогнемо да се ти пробелим решавају на другачији начин”, рекоа је Јевтић.

Каже да жели да се врате сви који су расељени, а процес повратка зависи и од саме жеље оних који су се раселили да се на КиМ врате. Тај број је око 20.000 људи.

“Морамо да направимо јасну стратегију и план са овом косовском владом да их вратимо у што краћем року, а за то је потребна и политичка подршка нове владе”, рекао је Јевтић.

Осамдесет одсто Срба на Ким живу у руралнимн срединама. Након увида у стање, каква је ситуација у Министарству пољопривреде, Јевтић верује да ће министар Рикало бити у прилици да јавност обавести о начину решавања проблема.

“Нећемо се понашати уцењивачки већ ћемо заједнички решавати проблеме са комшијама Албанцима, јер су они ти са којима овде живимо”, закључио је Јевтић.

Извор: РТС

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …