Главна / Друштво / Усековање главе светог Јована Крститеља

Усековање главе светог Јована Крститеља

Српска православна црква и верници обележавају Усековање главе светог Јована Крститеља, дан смрти светитеља који се, као савременик Исуса Христа и његов крститељ, сматра последњим пророком Старог и првим пророком Новог завета.

Према јеванђељским записима, Свети Јован је јавно осуђивао разврат римског друштва и бранећи јавни морал није штедео ни јудејског цара Ирода, који је свом брату преотео жену Иродијаду и с њом се проводио у блуду и разврату.

Свети Јован је погубљен на наговор Иродијадине кћери Саломе која је, како каже предање, својом заводљивом игром “седам велова” успела да измами царско обећање. По налогу Иродовом, Свети Јован је посечен, а његову главу је Салома на тањиру донела царици Иродијади.

На иконама посвећеним овом празнику, Свети Јован се слика са одсеченом главом у десној руци, која је симбол његове мученичке смрти. СПЦ посвећује три дана у години овом светитељу и празнује, поред Усековања, Сабор светог Јована Крститеља (20. јануар) и Рођење светог Јована (7. јул). Дан Усековања хришћани проводе у молитви, уздржавању и строгом посту.

Тога дана нема никаквог славља, нити се у руке узима нож, у знак сећања на страдање Јованово. Дан се проводи у строгом уздржању и посту. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер то подсећа на проливену крв Јованову.

Check Also

Поповић упутио честитку исламским верницима поводом Курбан Бајрама

Председник општине Грачаница Срђан Поповић упутио је честитку свим исламским верницима поводом Курбан Бајрама. „ У име …