Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин: Газиводе, проблем који кочи преговоре

Вулин: Газиводе, проблем који кочи преговоре

vulinАлександар Вулин изјавио је данас да Београд и Приштина нису приближили ставове око језера Газиводе, у преговорима о енергетици.

“Приштина полази од претпоставке да све њима припада и то Београд не може и неће прихватити”, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију током посете Лепосавићу.

То је, како је истакао, веома удаљено од реалности, јер се једна трећина Газивода налази на простору општине Нови Пазар, а приликом прављења тог вештачког језера је “потопљено на десетине српских села и десетине хектара српске земље да би се напунило 37 километара воде”.

“По бриселском споразуму Србија има право на своју имовину, а држава је спремна да све што јој припада да Заједници српских општина, а не Приштини”, рекао је Вулин.

Вода из вештачког језера Газоводе, које се једном трећином налази на територији централне Србије, а две трећине на северу Косова, користи се и за расхлађивање Термоелектране “Обилић”.

Саветник заменице премијера Косова Дрен Зека је раније рекао да о језеру и хидроцентрали Газиводе косовске власти неће преговарати са Србијом јер је реч о “богатству и имовини” Косова.

Он је за јучерашње и данашње издање приштинског дневника “Коха диторе” рекао да ће се са Србијом разговарати о питањима енергетике, али не и о “богатствима и имовини Косова”.

“Питање језера Газиводе неће бити на столу током разговора, зато што је наша страна јасно ставила до знања да се о имовини не може разговарати”, рекао је Зека и додао да је то и став Европске уније.

Извор: Б92

Check Also

Министар Ракић разговарао са генералном секретарком ОЕБС-а о политичкој и безбедносној ситуацији

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се данас састао са генералном секретарком Организације за …