Главна / Друштво / Низом манифестација ПУ „Сунце“ обележиће Дечију недељу

Низом манифестација ПУ „Сунце“ обележиће Дечију недељу

Низом манифестација на централном Косову биће обележена Дечија недеља, која се сваке године обележава од 1. до 5. октобра.

Ове године мото обележавања Дечије недеље је „За радост сваког детета-градимо мостове међу генерацијама“.

„Као и претходних година низом активности за децу и родитеље обележићемо Дечију недељу. Током данашњег дана објашњавамо деци која су њихова права, пишемо другу из далека и цртамо испред вртића. На тај начин желимо да свима у околини скренемо пажњу на нашу децу, а писањем писма другу из далека желимо деци да укажемо на то да негде далеко постоје деца са другачијом бојом коже, што не би требало да им буде баријера у комуникацији и дружењу“, истакла је Слађана Рашић, педагог ПУ „Сунце“.

Ова установа, као и остале на КиМ има појединачне активности током трајања Дечије недеље.

„У уторак планирамо да обиђемо институције у околини, као што су Дом здравља, Дом културе и Пошта. У среду организујемо радионицу са родитељима под називом „Повод за породични провод“, а у четвртак, уколико нам дозволе временски услови, планирамо да посетимо манастир Драганац“, истакла је Рашићева и додала да обележавање Дечије недеље завршавају великим дечијим маскенбалом у петак.

Традиција обележавања Дечије недеље у свету и код нас мери се деценијама.
Дечија недеља је први пут обележена 1934. године на предлог организације Пријатељи деце Србије, а 1987. године  дефинисана је  Законом о друштвеној бризи о деци.
Манифестација Дечја недеља се сваке године одржава у месецу октобру, са циљем скретања пажње јавности на децу и младе, на дете као носиоца права, на потребе деце у породици, друштву и локалној заједници, на њихово право да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење потенцијала.

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …