Главна / Култура / Песнички сусрети “Лазар Вучковић” у Грачаници

Песнички сусрети “Лазар Вучковић” у Грачаници

Традиционални песнички сусрети „Лазар Вучковић“, који су јуче свечано започели у Гораждевцу, а наставили се у Дому културе у Грачаници, ове године посвећени су раду и делу Љубивоја Ршумовића, који је био и почасни гост ове песничке манифестације.

Како је и сам рекао, обративши се окупљеним посетиоцима у великој сали Дома културе, његов четврти завичај од сада ће бити Гораждевац.

– До данас сам веровао да имам три завичаја. Данас сам одлучио да мој четврти завичај буде Гораждевац. Велики утисак на мене су оставила деца која су тако спонтано, лепо, за дан два научила стихове, да ме поздраве и једна лепа, домаћинска атмосфера – појаснио је Ршумовић.

Поред Љубивоја Ршумовића, љубитељима поезије у Грачаници, својим стиховима обратили су се и Радослав Златановић, Даринка Вучинић, Ратко Поповић, Жарко Миленковић и многи други.

Књижевник са наших простора Ратко Поповић истакао је да му је час што је Ршумовић, један од наших великих песама, једну своју песму посветио њему.

Издавачка кућа „Панорама – Јединство“, која је и организатор ове песничке светковине, чувар је и ћириличног писма и српског језика на Косову и Метохији, још од далеке 1944. године. Сви велики, познати српски песници били су учесници овог песничког каравана, који носи име Лазара Вучковића.

Директор „Панораме – Јединство“ Светозар Влаховић, поздрављајући песнике и госте, нагласио је да је за ову кућу то веома значајна манифестација, која траје већ пола века.

Нови број часописа „Стремљења“ подељен је и ове године свим љубитељима лепе писане речи.

 

Check Also

Галерија Дома културе у Грачаници обогаћена сликом Цилета Маринковића

Фундус Галерије Дома културе у Грачаници већ поседује бројна ликовна уметничка дела еминентних стваралаца, а …