Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ протестује због правног насиља над Аранђеловићем, Урошевићем и Савковићем

Канцеларија за КиМ протестује због правног насиља над Аранђеловићем, Урошевићем и Савковићем

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије протестује због правног насиља којем су изложени Саша Аранђеловић, Дејан Урошевић и Горан Савковић, ухапшени 22. октобра на административном прелазу Јариње, због наводне сумње да су превозили експлозивне материје.

Њима је, наиме, данас, након иницијалне мере задржавања од 48 сати, изречена мера притвора од 30 дана, иако је свима на први поглед јасно да је реч о подметнутним експлозивним направама, односно диверзији која је за циљ имала да се спречи долазак интерно расељених лица на бирачка места на Косову и Метохији.

Хапшење тројице Срба на сам дан одржавања локалних избора на простору КиМ, приликом превоза интерно расељених лица на гласање, представља како кршење слободе кретања тако и кршење бирачког права и права на учешће у политичком животу, која представљају универзална људска права.

Подметање експлозивних средстава у аутобусу који је превозио интерно расељена лица на гласање представља манипулацију политичких струја на КиМ, које су желеле да спрече интерно расељена лица да гласају за представнике који ће штитити њихове интересе и узнемиравајуће је да правосуђе привремених институција самоуправе прихвата да служи као инструмент у политичким обрачунима.

Овај пример правног насиља показује, између осталог, зашто је важно да српске судије и тужиоци што пре ступе на функцију на Косову и Метохији.

Канцеларија за Косово и Метохију се овим поводом, као и поводом још неколико хапшења грађана Србије у протеклом периоду под сумњивим и нејасним околностима, обратила Еулексу, захтевајући да његови правосудни органи преузму те предмете.

Реч је о политички и етнички мотивисаним кривичним поступцима који се воде против Богдана Митровића, Миланке Терзић, Новице Шошића и Момчила Јанчића, у склопу кампање застрашивања српског народа на Косову и Метохији.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …