Главна / Друштво / Светски дан можданог удара

Светски дан можданог удара

Данас се обележава Међународни дан можданог удара. Европска иницијатива за мождани удар је 1990. године покренула идеју да се обележава Светски дан можданог удара.

Мождани удар је међу водећим узроцима смртности у Србији – више од 25 хиљада људи годишње доживи мождани удар, трећина премине одмах, а трећина пацијената остаје са трајним инвалидитетом. Мождани удар настаје када је доток крви у мозак прекинут. Када немају довољно крви, мождане ћелије умиру или трпе оштећење. У зависности који део мозга је погођен, последице могу бити различите. Мождани удар може да утиче на тело, покрете и говор, али и на то како особа мисли или осећа.

Ако су знаци можданог удара препознати на време и одговарајућа нега је доступна брзо, шансе за преживљавање и опоравак су много веће. Мождани удар је био, а и даље је широко распрострањена болест широм света, која утиче на преко 15 милиона људи сваке године. Од тих 15 милиона, скоро шест милиона умре и још пет милиона остаје трајно онеспособљено. Сваких шест минута нека особа доживи мождани удар. Мождани удар је водећи узрок инвалидности и на другом месту узрока смрти људи на глобалном нивоу. Мождани удар може да се деси свима и у сваком узрасту. Мождани удар утиче на: болеснике, породицу и пријатеље болесника као и на ширу друштвену заједницу. Мождани удар је сложен медицински проблем. Међутим, постоје начини да се знатно смање његове последице. Препознавање раних знакова можданог удара и његово ургентно лечење у специјализованим јединицама за мождани удар могу значајно побољшати исход.

Check Also

Полазници Призренске летње духовне школе посетили Ораховац и Велику Хочу

Педесетак студената из свих крајева Србије, али и из Црне  Горе и Републике Српске,  ових …