Главна / Друштво / Светски дан борбе против болести псоријазе

Светски дан борбе против болести псоријазе

У Србији готово 150.000 људи има псоријазу, од чега је скоро 15.000 деце млађе од 18 година. Од овог имунолошког обољења подједнако оболевају и мушкарци и жене, и то најчешће између 15 и 25 године.

Псоријаза је хронична, неинфективна болест коже, која се може манифестовати на различите нацине. Може се јавити у свим узрастима, али најчешће између 16 и 30-те и 50 и 60-те године.
Псоријаза је полиетиолоско обољење, клинички се манифестује код генетски предиспонираних особа изложених континуираном деловању провокативних фактора, као сто су инфективни агенси, стрес, хронична микроиритација (притисак, повреде), гојазност,трудноћа, лекови (антималарици, бета блокатори, нестероидни инфламаторни лекови).
Распрострањеност псоријатичних промена може да варира од малих појединачних жаришта до генерализованих форми. Промене се могу појавити, затим нестати и никада се више не појавити или пак бити стално присутне. Слика псоријазе је карактеристична. Почиње у виду црвених печата, јасно ограничених од околине који се временом прекривају сувим, сребрно белим наслагама. Промене на кожи изазване псоријазом најчешће се појављују на коленима, лактовима , глави, лицу. Обично се јављају симетрично, на истом месту на левој и десној страни тела, а не боле и не сврбе.

Терапија псоријазе је комплексан процесс, захтева потпуно поверење у односу пацијент-лекар. Циљ лечења је успавати болест и одржати то стање што дуже. Локална терапија – прво и основно је скидање наслага, а затим уклањање запаљенског инфилтрата. Користе се топијски кератолитици (салицилна киселина, резорцин уреа), кортикостероиди, дистанол, ретиноиди, цитостатици (метотрексат), циклоспорин, антибиотици, макролидни имуносуоресиви…

Check Also

Трајковић: Екипе су на терену у Угљару, заштићена су критична места од поновног изливања реке

Због обилних падавина, дошло је до изливања реке Приштевке, због чега је у Угљару поплављено …