Главна / Вести / Косово и Метохија / Две премијере представа Народног позоришта из Приштине

Две премијере представа Народног позоришта из Приштине

Народно позориште у Приштини са седиштем у Грачаници одржало је у 13 часова у Дом културе Грачаница конференцију за новинаре поводом почетка припрема две представе чије се премијере очекују током децембра.

Представа  “Страх и беда Треће рајха”, комад Бертолта Брехта , а у режији Слободана Скерлића је комад који до сада није преведен код нас и самим тим нисмо имали прилике да комад погледамо на нашим позоришним даскама.

“Овај комад Брехта се бави проблематиком немачког друштва у периоду између Хитлеровог доласка на власт 1933. године и немачке анексије Аустрије почетком 1938. године. Овај комад говори о нарастању нацизма и понижењу људског бића кроз терор и друштвени опортунизами и настао је из документарних извора, на основу изјава сведока и новинских чланака из поменутог периода”, рекао је Скерлић.

У представи играју: Игор Дамњановић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милан Васић, Тамара Томановић, Небојша Ђорђевић и Аника Грујић. Сценограф је Горан Стојчетовић, костимограф Татјана Радишић, а музику компонује Миливоје Петровић, познатији као Мишко Плави.

Након дужег времена припрема се и дечија представа “Две јелке”. Према речима режисера и глумице Радмиле Кнежевић овај комад НПП у сарадњи са Домом културе у Грачаници припрема као додатак и сопствени допринос програмским активностима за 2017. годину како би обрадовали нашу најмлађу публику турнејом пред новогодишње и божићне празнике.

“Задовољство ми је што ћемо нашу децу обрадовати овом представом уочи новогодишњих и божићних празника. То је период када смо сви у исчекивању лепих догађаја, када смо сви раздрагани и у лепом расположењу. Представа ће бити изведена за децу у Грачаници и за децу у околним српским срединама”, рекла је Кнежевић.

 У представи играју Јасмина Стоиљковић, Јелена Орловић, Милица Мандић и Страхиња Бичанин. Сценограф је Горан Стојчетовић, костимограф Сара Блам, а композитор Александар Петровић Мечка.

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …