Главна / Култура / Отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата”

Отворена изложба “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата”

У галерији Дома културе данас у 13 часова отворена је изложба слика под називом “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата”.

Зидови галерије, данас 11. новембра, када обележавамо примирје у Првом светском рату, прекривени су сликама страдалих јунака у Првом светском рату.

Отварању изложбе претходио је наступ ансамбла “Венац”, којег су посетиоци догађаја овога пута имали прилике да слушају у извођењу песме “Ово је Србија”.

Професор историје Марко Марковић, обраћајући се присутнима, подсетио је на значај очувања сећања на овај дан, као и на ток ратовања и значај одавања признања палим борцима у Првом светском рату.

“Живећи у овим тешким временима, када преовладавају кризе, што морала што система вредности, важно је сетити се људи, који су својим бесмртним делима уписали своја имена златним словима у најсветлије странице своје историје. Ови наизглед обични војници са слика, прошли су највеће голготе, али су били спремни да дају своју жртву за своју отаџбину, за разлику од данашњих људи који су заслепљени материјалним вредностима, стога, хвала нашим прецима”, рекао је Марковић.

Изложбу је након свог обраћања присутнима отворила секретар Савеза потомака ратника Србије 1912-1920 за општину Приштина Градимирка Младеновић.

“Поводом 11. новембра, дана када обележавамо примирје у овом великом светском рату, могу да кажем да су Србија и српски војници положили жртву, коју ниједна земља и ниједна војска нису положили. Ако погледамо статистике у светским ратовима, процентуално, нико није више страдао и дао допринос својој земљи као што су то дали наши преци. Зато се данас морамо сећати њих, јер народ који не обележава датуме из своје историје нема своју будућност. Ми смо народ који има богату историју и морамо је чувати од заборава”, рекла је Младеновић.

Програм који је претходио отварању изложбе употпунила је својим извођењем песме “Тамо далеко” млада Симонида Ракочевић.

Изложбу “Албум сећања на наше претке из Првог светског рата” су организовали Дом културе Грачаница и Савез потомака ратника Србије 1912 – 1920. године из Београда.

Check Also

Мале балерине из Грачанице, добитнице великих фестивалских награда у Београду

Мале балерине из Школе балета у Грачаници са међународне Олимпијаде за плес централног Балкана одржаног …