Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић конгресмену Енгелу предочио проблеме са којима се Срби данас суочавају на Косову

Јевтић конгресмену Енгелу предочио проблеме са којима се Срби данас суочавају на Косову

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић разговарао је данас са америчким конгресменом Елиотом Енгелом и предочио му проблеме са којима се Срби на КиМ свакодневно суочавају.

„На Косову данас имамо још пуно посла како би Срби и Албанци живели заједно и у миру. Знам да имате пуно поштовање Албанаца и Ваша реч по питању положаја Срба на Косову је јако важна. Знам да сте током ваше посете Косову ових дана сигурно чули већим делом лепе ствари, и слушали и потребама Албанаца. Драго ми је да имам прилику да  Вам данас предочим  проблеме са којима се Срби на Косову суочавају, и да можете да чујете из једног другог угла како ми гледамо на генерално питање будућности Косова“ рекао је на самом почетку састанка са конгресменом Елиотом Енгелом потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.

Он је саговорника упознао са чињеницом да се ван својих домова још увек налази преко 200,000 расељених и изразио очекивање да се и он лично заложи да се ово питање коначно реши на један позитиван начин.

Посебно је нагласио проблем Ђаковице и Мушутишта у Сувој Реци где Срби не могу ни на дан да посете своја имања, а камоли да се врате.

„Недопустиво је да данас, у срцу Европе у времену у коме живимо ми још увек имамо места у којима се људима брани да долазе у своје домове само зато што су Срби. Имамо сви заједно обавезу да то променимо, обавезу због будућности која мора да буде другачија од прошлости када смо се на овим просторима сукобљавали“, казао је Јевтић у разговору са конгресменом Енгелом.

Конгресмен Енгел се посебно интересовао на који начин политички представници Срба сарађују са званичним Београдом,  где је Далибор Јевтић посебно истакао важност институционалне везе Срба са Косова са Владом Србије, јер без те везе, како је рекао „многи проблеми Срба би и данас остали нерешени”.

“Веома важна и храбра одлука председника Вучића који је покренуо унутрашњи дијалог о Косову је нешто што ће помоћи и нама Србима на Косову да у будућности боље живимо. Очекујем да се управо ми, Срби са Косова, укључимо и будемо део тог дијалога. Такође очекујемо да видимо исто такву политичку храброст у  Приштини и коначно успостављање Заједнице српских општина,“ нагласио је Јевтић.

Конгресмен Елиот Енгел се Јевтићу захвалио на пруженим информацијама и истакао да „подржава и слаже се са очекивањима али и потребом да Албанци на Косову поштују и уважавају Србе и обезбеде им једнака права“.

Он је као важно питање издвојио и наставак дијалога јер, како је рекао „без дијалога и разговора се проблеми не могу решавати“.

Иако је у јавности познат као неко ко се у прошлости залагао за права Албанаца на Косову, он данас истиче да Албанци морају да поштују права других народа и не чине ништа што ће угрожавати било чија права.

На крају састанка са министром Јевтићем, конгресмен Енгел изразио је спремност да се комуникација и сарадња између њих двојице настави и уједно позвао Јевтића да посети Вашингтон и тамо у Конгресу, у одборима који се баве питањима Западног Балкана и односа Срба и Албанаца, говори и укаже на проблеме и могућности решавања истих како би се на тај начин боље разумела тренутна ситуација на Косову.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …