Главна / Култура / При крају припреме за шести Међународни фестивал документарног филма „ГРАФЕСТ 2017“

При крају припреме за шести Међународни фестивал документарног филма „ГРАФЕСТ 2017“

У Грачаници ће од 28. до 30. новембра бити одржан шести Међународни фестивал документарног филма „ГРАФЕСТ 2017“. У Дому културе у Грачаници, покретачу и организатору ове, за нашу средину јединствене смотре краткометражног филма, приводе се крају  припреме за ову културну манифестацију.

„ГРАФЕСТ је фестивал намењен подстицају локалних аутора, односно аутора са Косова и Метохије. Пријаве за фестивал завршене су 3. новембра, а ове године, за разлику од претходних, имамо значајно већи број пријављених филмова“, истакла је испред Дома културе Грачаница, Снежана Алексић.

Селкторка фестивала Соња Ђекић имала је и ове године тежак задатак  и од 51 филма одабрала 10 који ће бити приказани, а најбољи и награђени. У ревијалном делу биће приказана три филма домаћих аутора.

У оквиру фестивала биће одржано предавање, које је и ове године намењено младима.

„Предавања на тему документаристике биће одржана и ове године, а предавачи ће бити Зоран и Светлана Поповић, искусни предавачи и документаристи, директори фестивала „Седам величанствених“ у Београду. Они ће и ове године бити у жирију, као и прошлогодишња добитница прве награде Јасмина Стојковић и публициста Ђорђе Јевтић“, нагласила је Снежана Алексић.

Одржавање фестивала „ГРАФЕСТ 2017“ помогли су и подржали Министарство културе и информисања,  Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију, Привремени орган СГ Приштина и општина Грачаница. Медијски покровитељи су РТВЦ Грачаница, ТВ Мост, РТК2 и РТВ КиМ.

Check Also

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу …