Главна / Друштво / Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама

Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се данас. Подсећа се да је потребно заједничко деловање како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања и сваког другог облика насиља.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици постигнут значајан напредак у ефикасном одговору државе на појаву насиља и истакла значај квалитетне сарадње надлежних државних органа у сузбијању насиља.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је од почетка Закона о спречавању насиља у породици почетком јуна па до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитне мере забране контакта и приласка жртви насиља, односно удаљавања насилника из стана.

Стефановић је у петак на конференцији за новинаре у Београду поводом Међународног дана борбе против насиља над женама казао да је у породичном и партнерском насиљу у 2017. години убијено 26 жена у Србији и додао да је то “значајно смањење у односу на 35 жена убијених у 2016. години”, али да је и даље “ужасан и неприхватљиво велики број”.

Савез самосталних синдиката Србије саопштио је да су колективни уговори најефикасније средство у борби против насиља и свих облика узнемиравања којима су жене подвргнуте на послу.

Кампања ЕКС “Безбедна код куће, безбедна на послу” позива социјалне партнере на промовисање политика и процедура на радном месту како би се искоренило узнемиравање и насиље над женама.

Наводи се и да су жене, осим насиља и свих облика узнемиравања и мобинга, изложене и неједнакости на радном месту, па често имају мања примања у односу на мушкарце.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш изјавио је да је “време за заједничку акцију како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања, штетних пракси и сваког другог облика насиља”.

Према подацима УН, више од трећине жена широм света је доживело физичко (и)или сексуално насиље, 750 милиона жена је ступило у брак пре навршених 18 година, а више од 250 милиона њих је подвргнуто сакаћењу женских гениталија.

“Данас је широко прихваћен став да насиље над женама, укључујући узнемиравање и штетне праксе, представља значајну препреку остваривању људских права и непосредно доводи у питање укључивање и учешће жена у одржавању мира”, пише у саопштењу генералног секретара УН поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.Одлуком УН из 1999. године, Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра, у знак сећања на дан када је диктатор Доминиканске републике Рафаел Трухиљо наредио убиства сестара Мирабал, политичких активисткиња у тој земљи.

Извор: Танјуг

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …