Главна / Вести / Косово и Метохија / Jевтић: Не одустајемо од повратка расељених на Косово

Jевтић: Не одустајемо од повратка расељених на Косово

Другог дана Регионалне иницијативе на високом политичком нивоу за трајна решења расељених лица са Косова- „Скопски процес“, представници влада Косова, Србије, Црне Горе и Македоније као и представници ОЕБС-а и УНХЦР-а су изразили недвосмислену подршку у решавању кључних тачака ( имовинска права, сигурност, дијалог и реинтеграција, лична документа и  упрвљње подтцима ) како би се процес повратка решио у што скоријем периоду и на један квалитетан начин.

„ Не постоји бољи моменат од овог да питање повратка у трајном смислу решавамо на квалитетан начин. Чињеница да је Влада Косова по први пут у свом програму рада уврстила све оно што је Министарство за заједнице и повратак дало како препоруку, сада је то један званични документ, план рада Владе Косова у наредне четири године, говори нам у прилог томе. Радећи у оквиру ове конференције, препорукама које смо дали успели смо да направимо веома важне помаке у областима личних докумената, безбедности али могу слободно да каже да остаје пуно посла у области имовинских права, зато што је питање узурпиране имовине једна од већих препрека на путу повратка. Имплементацијом препоруке око имовинских питања бићемо у прилици да и ово питање решимо на квалитетан начин“, казао је министар Јевтић на конференцији за новинаре.

Са овог форума је послата врло јасна поруку да ни након 18 година од тренутка када су се расељена лица раселила са Косова се не одустаје од решавања питања повратка.

Јевтић је на форуму рекао и да повратак не подразумева само изградњу или обнову кућа већ је важно повратницима решити основна питања да би имали нормалан живот и да би на Косову опстали.

„ Управо у том смислу желимо да заједничким снагама решимо све ове проблеме. Оно што ће бити посебан фокус у наредном периоду, већ колико од сутра јесте да што пре применимо усвојене закључке и препоруке и имплементирамо их јер ћемо једино тако успети да стварамо предуслове за повратак расељених“, истако је он.

Јевтић је закључио да ће број оних који желе да се врате на Косово, зависити од самог процеса повратка оних који се данас враћају на Косово.

„ Уколико је тај процес позитиван имаћемо и позитивни тренд у смислу броја оних који желе да се врате на Косово. Посебно желим да истакнем решавање питања безбедности и узурпиране имовине. Они који желе да се интегришу у срединама у којима се налазе ће добити прилику за тако нешто али увек остављамо простора на то да интеграцијом у локалне средине неће изгубити право да се икада врате на Косово“, казао је Јевтић.

Током форума на високом нивоу је предочено да ће Министарство за заједнцие и повратак са својим партнерима радити на изради Закона о расељеним лицима, закона који треба да заштити права свима онима који су расељени да у дугорочном смислу право на повратак не изгубе.

Иначе, ово је од 2014. године била четврта по реду Регионална иницијатива на високом политичком нивоу која је организована од стрне ОЕБС и УНХЦР мисија на Косову.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …