Главна / Култура / Вечерас отварање “Графеста” у Грачаници

Вечерас отварање “Графеста” у Грачаници

 Шести Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ биће отворен  вечерас у Дому културе у Грачаници.

Свечано отварање је  вечерас од 19 часова,  фестивал ће отворити чланица жирија Светлана Поповић и прошлогодишња победница овог фестивала Јасмина Стојковић. 

Ревијални програм представиће три целовечерња филма у чијем су настанку учествовали наши аутори, на територијама које су за њих биле нове и непознате.

У филму “ПУТ”, који ће бити приказан  од 19 сати, Русију упознајемо кроз снимке са путева, спектакуларни колаж који ће нас забавити и уверити да је прави живот невероватнији и узбудљивији од било какве измаштане приче!

У затвору за ментално оболеле на Сицилији наилазимо на застрашујућу слику човека отцепљеног од самог себе, у систему који престаје да га препознаје као човека (КОНТРАИНДИКАЦИЈА, 29.11. у 19 ч).

На оближњој Шар-планини, као у сну, време се успорава и простор шири (ГОРА, 30.11. у 16 ч). 

У такмичарском делу програма, учествоваће 10 од укупно 51 пријављеног рада следећих аутора: Марка Лекића (РТК2), Ивана Миљковића (Грачаница онлајн), Ивана Вучковића (РТК2), Ранка Ђиновића, Бојана Антића (РТВ Пулс), Соње Ристић (Рима), Маје Денић (РТК2), Жарка Јоксимовића, Рефика Касија и Александре Јованић (РТК2). Жири ће изабрати најбоље мећу њима, којима ће на свечаном затварању бити додељене и награде.

Једноипочасовно предавање намењено је младима и указује на доступност нових технологија, али и вештину потребну да се њоме овлада; одржаће га искусни предавачи и документаристи, Зоран и Светлана Поповић. Иако је намењено превасходно младима, на ово предавање могу доћи и професионалци и други заинтересовани за документарни филм.

Сви ревијални, као и одабрани филмови из такмичарког програма, биће приказивани и у Галерији “Акваријус” у Косовској Митровици, сваке вечери од 20 ч. – од 28. новембра до 02. децембра.

Улаз на све фестивалске пројекције и дешавања је бесплатан. 

Check Also

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу …