Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај:ЗСО само као координационо,не као извршно тело 

Харадинај:ЗСО само као координационо,не као извршно тело 

Косовски премијер Рамуш Харадинај поручује да је Заједница српских општина на Косову “и даље могућа”, али “само као координационо, а не као извршно тело”.

Харадинај је у интервјуу за Дојче веле такође рекао да је дијалог Београда и Приштине имао напретке до Бриселског споразума 2013, а да је после тога “изгубио суштину” и да на крају тог дијалога Србија треба да призна косовску независност.

“Забринути смо, јер то не треба да буде дијалог ради дијалога, већ дијалог за прогрес у нашем друштву, “у обе земље”. Трудио сам се да као влада спремимо платформу за будућу етапу дијалога и она ће бити предложена парламенту где ће сви имати могућност да дају свој допринос.”

Упитан да ли ће коначно бити формирана Заједница српских општина, Харадинај је одговорио да је Приштина одавно била спремна да то учини на основу косовског устава. “Договор у Бриселу није поштовао Устав и косовски Уставни суд је тврдио да тај договор није у духу Устава”, додао је Харадинај.

Напоменуо је да је за формирање ЗСО и даље али као “координационо, али не као извршно тело”.

На питање да ли је могућа подела Косова коју отворено предлажу и неки политичари из Србије, Харадинај каже да је “игра са границама опасна на Балкану, ко год да се њима игра”.

Не верује, каже, да су то озбиљне приче и не би хтео да о томе икад прича пошто се, како наводи, зна шта ће следити ако се тиме игра.

Извор: РТС

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …