Главна / Култура / Отворен шести међународни фестивал документарног филма и ТВ форми “Графест”

Отворен шести међународни фестивал документарног филма и ТВ форми “Графест”

Шести међународни фестивал документарног филма и телефизијских форми „Графест“, свечано је отворен вечерас у 19 сати у Дому културе у Грачаници.

Фестивал су отвориле Светлана Поповић, предавач на фестивалу и члан жирија и добитник прошлогодишње награде, новинар Јасмина Стојковић.

Искусни предавач Светлана Поповић пожелела је добродошлицу присутнима и изразила наду да ће “Графест” заиста имати форму фестивала, што би требало да значи славље.

„Надам се да ће “Графест” фестивал заиста бити фестивал, дакле прослава, иако, нажалост то неће бити прослава радости и светлости у филмовима које ћемо видети, због света у којем живимо, али када се сви ми будемо суочимо са свим филмовима и у њима као рефлекс пронађемо оне тешкоће и све оно о чему размишљамо, увидећемо да постоји широк контекст, а то је да постоји оно што се ником не може узети, то је питање прошлог. Све оно што су нам преци оставили, чак иако то као материјално више не постоји, то се не може променити. То треба да нам буде инспирација за неке мале кораке, као што и овај фестивал треба да буде неки микро корак, подстицај да сви овде заједно урадимо нешто лепо у овом свету ужасавајуће ружноће. Изузетно сам срећна што могу да отворим овај фестивал“, поручила је Поповић.

Публици се на отварању фестивала обратила и прошлогодишња добитница награде и овогодишњи члан жирија Јасмина Стојковић- новинар РТВЦ Грачаница.

„Из године у годину Графест постаје све значајнији фестивал и постаје један велики мотив за рад. Када се ствара документарни филм треба много труда и рада. Треба одабрати тему која ће бити интересантна, обрадити догађаје, ликове, предмете, уско задовољити услове да то буде документарац, задовољити и ону неку личну сујету да кад све то буде готово да се не постидите да све то и потпишете. Када је Графест у питању, то је сада подигнуто на један виши ниво, а када се ствара филм, сада имамо у виду и овај фестивал и критеријуме које поставља, а то подразумева да се мора озбиљније прићи свему томе. Зато мислим да је Графест допринео бољем и квалитетнијем раду свих косовско-метохијских новинара, који стварају ове документарне форме“, истакла је Стојковић.

Након свечаног отварања, вечерас, прве вечери Графеста у ревијалном програму приказан је филм редитеља Срђана Шаренца „Пут“, настао од многобројних снимака са интернета. У филму су приказане најразличитије ситуације забележене контролним камерама из аутомобила на руским путевима.

У наредна три дана,очекује нас 10 радова локалних стваралаца у такмичарском програму, 3 награђивана целовечерња документарца у ревијалном програму и предавања која ће поред поменуте Светлане Поповић одржати и искусни документариста Зоран Поповић.

Другог дана Графеста у 10 сати и 30 минута, посетиоци ће моћи да присуствују предавањима намењеним младима „У Џепу камера у глави намера“, затим у 16 часова у првом такмичарском програму биће приказани ТВ радови аутора са Космета, а у ревијалном делу ће посетиоци моћи да погледају филм „Контраиндикација“ аутора Тамаре фон Штајнер.

Трећег, завршног дана Графеста у 10 часова и 30 минута у  другом такмичарском делу ће бити приказани радови аутора са Космета, као и у трећем делу такмичења од 16 часова, након којег  ће у ревијалном делу посетиоци моћи да гледају филм „Гора“ аутора Стефана Малшевића.

Свечано затварање Графеста као и награде за најбоље радове испланирани су за 19 сати 30. новембра.

 

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …