Главна / Култура / „Страх и беда Трећег рајха“ премијерно у Грачаници 06. децембра

„Страх и беда Трећег рајха“ премијерно у Грачаници 06. децембра

Фото: НПП

Народно позориште из Приштине 06. децембра 2017. у 20:00 часова у Дом културе у Грачаници организује премијеру Брехтовог комада „Страх и беда Трећег рајха“ у режији Бобана Скерлића.

Прва реприза одиграће се у Дому културе „Војводина“ у Зубином Потоку 7. децембра у 19 часова.

Београдска премијера биће одржана 8. децембра 2017. у Народном позоришту у Београду, на Сцени „Раша Плаовић“ у 20:30 часова, тако да је то прилика да је погледају и они који нису у прилици да виде премијеру и извођења на Косову и Метохији.

Изјаве сведока и новински чланци из године доласка на власт Адолфа Хитлера до анексије Аустрије 1938. послужили су као грађа за драмски текст Бертолта Брехта ”Страх и беда Трећег рајха”, који заправо говори о животу и стању духа и свести немачког народа, о растућем нацизму, понижењу људског бића и околностима које до тога доводе. Ситуација у Европи, свету и у региону почиње све више наликовати оној из 1933. године, што Брехтову причу о Трећем рајху чини и данас актуелном и неопходном за постављање и представљање.

Колико је нама познато, комад је за потребе овог извођења у Народном позоришту у Приштини први пут на српски интегрално превео Бошко Милин, тако да представља и српску праизведбу овог Брехтовог дела.

У представи играју: Игор Дамњановић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милан Васић, Тамара Томановић, Небојша Ђорђевић и Аника Грујић. Сценограф је Горан Стојчетовић, костимограф Татјана Радишић, а музику компонује Миливоје Петровић, познатији као Мишко Плави.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …