Главна / Друштво / Др Ракочевић: Расте број оболелих од морбила, нема места паници

Др Ракочевић: Расте број оболелих од морбила, нема места паници

Из дана у дан број оболелих од морбила расте. Према речима дечијег педијатра др Соње Ракочевић, нема места паници.

“Иако број оболелих од малих богиња расте из дана у дан, места паници нема. Ми смо обухватили 97 % наше популације која спада у групу оних који морају да се вакцинишу по закону о здравственој заштити десе и омладине, односно становништва, тако да међу оболелима имамо најмање деце. Најугроженији су одрасле особе, преко двадесете године живота, који су или невакцинисани или непотпуно вакцинисани, чак се јавља и инфекција код потпуно вакцинисаних особа, који немају довољан број антитела, односно довољно јак имунитет на морбиле, али се болест код оваквих случајева јавља са блажом клиничком сликом”, рекла је Ракочевић.

Бебе које нису напуниле годину дана, а при том су још увек на дојењу заштићене су антителима која добијају путем мајчиног млека. Деца након шест месеци живота до годину дана су угрожена. У оваквом случају, према препорукама др Ракочевић треба избегавати окупљања, и подићи хигијену на виши ниво.

У Дому здравља је јуче пристигла још једна испорука ММР вакцина. Епидемија је према мишљењу доктора тек на почетку и очекује се да ће трајати до пролећа.

Деца која су вакцинисана, месец дана након вакцинације су потпуно заштићена од обољевања од малих богиња.

 

Check Also

Стојковић: Пријаве за пакет солидарности пензионерима до 15. децембра

Удружење пензионера у Грачаници спроводи активности у складу са тренутном епидемијском ситуацијом. Председник Удружења пензионера …