Главна / Култура / Проглашењем победника затворен шести „ГРАФЕСТ“ у Грачаници

Проглашењем победника затворен шести „ГРАФЕСТ“ у Грачаници

Свечаном доделом награда у Дому културе у Грачаници вечерас је затворен шести међународни фестивал документарног филма и ТВ форми „ГРАФЕСТ“.

Прву награду равноправно су поделили радови „На тромеђи, документарни запис о Рестелици“, аутора Жарка Јоксимовића, Рефика Касија и Александре Јовановић у продукцији РТК2 и „Живот на мањински начин – општина Пећ“ аутора Ивана Миљковића и Анђелке Ћуп у продукцији „ГрачаницаОнлајн“.

Друга награда припала је остварењу „Фатима и Благица“, аутора Соње Ристић из продукцијске куће РИМА.
Један од аутора документарног остварења „На тромеђи, документарни запис о Рестелици“ , Жарко Јоксимовић каже да му је ова награда посебно драга и због људи о којима се у овом документарном остварењу говори.

„ Јако ми је драго да је награда за причу која говори о људима и пределу који је чини ми се запостављен, не само политички, већ и медијски. Горе и Горанаца се углавном сетимо кад је „Ђурђевдан“, али треба упознати те људе који су јако занимљиви и који имају и занимљиве обичаје и традицију, али и јако тежак живот који заслужује пажњу новинара“, каже Јоксимовић.

За Анђелку Ћуп и Ивана Миљковића који су са својим остварењем „Живот на мањински начин – општина Пећ“, поделили прво место, награда је велики успех али и подстрек да буду још бољи.

„ Веома сам поносна да су од 51 документарног филма колико је пријављено, наша три филма из серијала „Живот на мањински начин“ који описује општину Пећ, Приштина и живот Албанаца на северу Косова, ушла у такмичарски део у коме је укупно 10 остварења. Срећни смо због награде јер наша продукција постоји тек непуних годину дана и радили смо са опремом која није баш професионална што се, како смо чули од председника жирија, није приметило“, каже новинарка „ГрачаницеОнлајн“ Анђелка Ћуп.

За Ивана Миљковића ова награда је искрено изненађење, јер како је казао, и сама чињеница да су сва три остварења из серијала „Живот на мањински начин“, ушла у такмичарски део, је за њега и релативно младу продукцију „ГрачаницаОнлајн“, огроман успех.
„ Причао сам са Анђелком и са тимом који стоји иза реализације самог серијала о томе да је за нас  заиста био велики успех и сама чињеница да су у конкуренцији од 51 рада који су пријављени на овом ГРАФЕСТУ, сва три наша филма ушла у такмичарски део. Нисмо се надали награди али је она за нас велики подстрек да будемо још бољи“.

Миљковић је истакао да би волео да што већи број колега узме учешће на овом фестивалу и да се документује оно што је данас на Косову и Метохији, јер како је казао „ово што ми сада живимо једног дана ће бити историја, коју неко треба да документује и памти, а ово је историја нашег страдања о чему управо и говоре наши филмови“ .

Председник жирија, искусни документариста Зоран Поповић, казао је да се нада да ће „ГРАФЕСТ“ у наредном периоду добити свој прави сјај.

„Овогодишња селекција је за нас била изненађујућа. Чини мисе да су постигнути одређени критеријуми, који су баш изразити код награђених радова, а то је висок ниво продукције у односу на раније године. Оно што је недостајало су били ауторски ставови и емоције код већине пријављених радова и у том смислу посао жирија је био лак, јер су се најбољи радови издвојили сами од себе“, истакао је Поповић, који је затворио овогодишњи шести фестивал документарног филма и ТВ форми.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …