Главна / Култура / Ускоро трећи “Косово и Метохија међународни филмски фестивал” у Грачаници

Ускоро трећи “Косово и Метохија међународни филмски фестивал” у Грачаници

Трећи Косово и Метохија међународни филмски фестивал (КММФФ) одржаће се под слоганом “Овде!” у организацији Европског културног форума од 13. до 15. децембра 2017. године у Дому културе Грачаница.

Под покровитељством Министарства културе Републике Србије и у партнерству са Домом културе Грачаница, за три дана фестивала, биће приказани српски филмови најновије продукције, али и филмови који су обележили светске филмске фестивале и пунили биоскопе широм света. Посебна пажња биће усмерена ка најмлађима па ће и ове године имати свој посебан простор на фестивалу, где ће свакога дана имати прилику да погледају неколико пројекција најновијих дечијих филмова у 3Д техници синхронизованих на српски језик.

Публику очекују, између осталих, српски кандидат за Оскара, “Реквијем за госпођу Ј” Бојана Вулетића са изврсном Мирјаном Карановић у главној улози, “На млечном путу” Емира Кустурице са Моником Белучи, урнебесна комедија “Стадо, у режији Николе Која, “Игла испод прага” редитеља и сценаристе Ивана Мариновића, “Бисер Бојане” Милана Караџића, “The Books of  Књиге”…

Након завршетка Фестивала, публика ће, као и прошле године, својим гласовима прогласити најбољи домаћи филм.

Најмлађи посетиоци ће моћи да погледају више 3Д цртаних филмова, између осталих: “Мали шеф”, “Дружина из џунгле”, “Чудовишта из моје породице”, “Тврд орах”…

Након прва два успешна и посећена издања: 2015. у Косовској Митровици и прошле године у Звечану, КММФФ, чији је главни циљ подизање културне свести и јачање културне понуде у српским срединама на Косову и Метохији, биће ове године одржан у Грачаници.

КММФФ је замишљен као Међународни филмски фестивал, али са акцентом на промоцији српске кинематографије и културе. Фестивал, користећи филм као изражајно средство доступно широком аудиторијуму је ту да подсети на универзалне вредности, првенствено на принципе заједништва, равноправности и солидарности, али и да укаже на неопходност очувања културе на Косову и Метохији, као круцијалног сегмента једног друштва.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …