Главна / Култура / Конференција поводом премијере представе “Страх и беда Трећег рајха”

Конференција поводом премијере представе “Страх и беда Трећег рајха”

Поводом вечерашње представе Народног позоришта из Приштине “Страх и беда Трећег рајха”,комада Бертолда Брехта, у режији Слободана Скерлића, одржана је конференција за новинаре у Дому културе у Грачаници.

Директор НПП Предраг Радоњић дао је уводну реч о комаду за који каже да je веома озбиљан комад на који је посебно поносан.

“Још једна премијера у јесењем делу сезоне Приштинског позоришта. Посебно ми је драго што смо сва обећања која смо дали испоштовали. Јако сам поносан на Позориште и посебно на ову представу, чију сам генералну пробу синоћ гледао, која је веома озбиљна ствар, веома озбиљан посао за нас, представа која није комерцијална, мислим да је ово један ударац у стомак који отрежњује и тера на размишљање”, рекао је Радоњић.

Према речима директора НПП Предрага Радоњића наредно место извођења је Зубин Поток , а одмах затим ће представа бити одиграна и за београдску публику.

Редитељ комада “Страх и беда трећег рајха”Слободан Скерлић истакао је да се у делу заправо говори о животу и стању духа и свести немачког народа, о растућем нацизму, понижењу људског бића и околностима коједо тога доводе.

„Овај комад Брехта се бави проблематиком немачког друштва у периоду између Хитлеровог доласка на власт 1933. године и немачке анексије Аустрије почетком 1938. године. Овај комад говори о нарастању нацизма и понижењу људског бића кроз терор и друштвени опортунизами и настао је из документарних извора, на основу изјава сведока и новинских чланака из поменутог периода“, рекао је Скерлић.

Једна од глумица НПП Александра Цуцић истакла је да се ради о делу које указује на могућност да кажемо не злу, да ће свако ко одгледа представу, након тога моћи да каже не неким стварима.

“Ово је представа која показује како се гаји, храни, расте зло. После њеног гледања, сигурна сам да ћете моћи да кажете не неким стварима, сигурна сам да ћете моћи да кажете не злу. Јако смо поносни на оно што смо направили, а надам се да ћете вечерас и ви бити поносни на нас”, казала је Цуцић.

У представи играју: Игор Дамњановић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милан Васић, Тамара Томановић, Небојша Ђорђевић и Аника Грујић. Сценограф је Горан Стојчетовић, костимограф Татјана Радишић, а музику компонује Миливоје Петровић, познатији као Мишко Плави.

Представа почиње у 20 часова.

Check Also

Представа “Антигона” вечерас од 19 сати у Дому културе Грачаница

У Дому културе „Грачаница“ вечерас  од 19 сати, биће одиграна представа „Aнтигона“,  по тексту Софокла, …