Главна / Друштво / Депресија и анксиозност- психолошки поремећаји савременог доба

Депресија и анксиозност- психолошки поремећаји савременог доба

Све чешће слушамо о депресији и анксиозности. Зовемо их психолошким поремећајима савременог доба, а оно што је забрињавајуће јесте да све више младих особа испољава симптоме оба наведена поремећаја.

Психолог у Медицинској школи у Грачаници, Валентина Николић, казала је за наш програм да је депресија психолошко стање које може бити веома опасно уколико се о датом психолошком стању не води рачуна, односно ако се не лечи адекватно.

“Веома често можете чути да неко каже “у депресији сам”, али то не значи да је то заиста тако. Није свака промена расположења депресија. Мора се водити рачуна о симптомима који указују на депресију. Особа која често понавља да њен живот нема смисла, особа која испољава знаке незаинтересованости за дешавања у њеној околини, која бежи од живота тако што се повлачи у себе, превише спава или се бори са несаницом, која прекомерно једе или губи на килажи,  је свакако неко коме је потребна стручна психолошка помоћ. Неретко, посебно када су у питању тинејџери, долази до испољавања агресивности као још једног симптома депресивног стања. Депресија је психолошко стање које и те како може бити опасно уколико се не потражи помоћ”,рекла је Николић.

Ансиозност је још једна врста психолошког поремећаја, која је и те како заступљена у савременом добу. Панични напади се могу јавити у сваком тренутку независно од ситуације у којој се особа налази.

“Ансиозност је нешто што се може испољити у сваком тренутку. Не морате да доживите неку стресну ситуацију да би сте доживели напад панике. Овом поремећају свакако претходи нека траума, стресни доживљај или нешто слично што је оставило трага на особу. Паничне поремећаје можемо описати као страхове од онога што семоже догодити. Убзано лупање срца, дрхтање, хладни зној…су знаци који се јављају код овог поремећаја. Уколико је овако нешто учестало треба потражити помоћ стручњака”, наводи Николићева.

 

 

Check Also

Порфирије: Молитва Христова позив на јединство

Патријарх Порфирије поручио је данас у манастиру Прохор Пчињски, поводом 950 година од оснивања тог …