Главна / Култура / Представа “Страх и беда Трећег рајха”премијерно одиграна у Грачаници

Представа “Страх и беда Трећег рајха”премијерно одиграна у Грачаници

Пред препуном великом салом Дома културе у Грачаници, глумци приштинског Народног позоришта извели су премијерно представу “Страх и беда Трећег рајха”.

Изјаве сведока и новински чланци из године доласка на власт Адолфа Хитлера до анексије Аустрије 1938. послужили су као грађа за драмски текст Бертолта Брехта ”Страх и беда Трећег рајха”, који говори о животу и стању духа и свести немачког народа, о растућем нацизму, понижењу људског бића и околностима које до тога доводе. Ситуација у Европи, свету и у региону почиње све више наликовати оној из 1933. године, што Брехтову причу о Трећем рајху чини и данас актуелном и неопходном за постављање и представљање.

У режији Бобана Скерлића наступили су глумци Игор Дамњановић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Александра Цуцић, Милан Васић, Тамара Томановић, Небојша Ђорђевић и Аника Грујић.

„Ово је представа која показује како се гаји, храни, расте зло. После њеног гледања, сигурна сам да ћете моћи да кажете не неким стварима, сигурна сам да ћете моћи да кажете не злу. Јако смо поносни на оно што смо направили, а надам се да ћете вечерас и ви бити поносни на нас“, рекла је уочи представе Александра Цуцић, једна од глумица у овом комаду.

Према речима директора Народног позоришта Предрага Радоњића, наредно место извођења је Зубин Поток , а одмах затим ће представа бити одиграна и за београдску публику.

Као и за све досадашње прдставе приштинског позоришта, и за ову се може рећи да је имала успешан почетак и да је добро прихваћена од стране публике.

Check Also

Роман “Живот из засједе” представљен читалачкој публици у Грачаници

Роман “Живот из засједе”, познатог и награђиваног књизевника Анђелка Анушића, представљен је читалачкој публици у …