Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: У Влади Србиjе имате траjног и оданог савезника

Ђурић: У Влади Србиjе имате траjног и оданог савезника

Директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић jе запосленима у РMK Tрепча порчио да ће у Влади Србиjе имати траjног и оданог савезника у настоjањима да таj комбинат буде сачуван, а у српским представницима чврстог браниоца своjих интереса и права на KиM.
У обраћању поводом обележавања 90 година постоjања и рада Tрепче у Звечану, Ђурић jе рекао да jе то предузеће опстало jер jе било jаче и од ратног вихора и од политичких нестабилности као и од економских криза.
“У нашој држави 90 година може да опстаје и траје само нешто што је на чврстим темељима саздано и нешто што је стручно и с љубављу градјено и водјено. Трепча је била јача од ратних вихора и политичких нестабилности и економских криза. Бранили смо је онако како Србин брани своју кућу без одступања и не размишљајући о предаји“, рекао је Ђурић.

Он је додао да су у тој борби оружје били политички и правно економски аргументи али „наша главна снага били су јединство и слога“.

„Успели смо да зауставимо покушаје да нам се отме оно што је без икакве дилеме наше зато што смо наступали сложно као војска борећи се за оно без чега нам опстанка нема а то је Трепча“, нагласио је Ђурић запитавши се каква би у супртоном била престпектива народа на овим просторима.
„Колико српских породица би остало без хлеба и колико српских огњишта би се угасило? Наша снага мери се вредношћу онога што бранимо, а вредност Трепче не да се исказати само бројевима, јер ‘Трепча’ је за људе овде и национално и вредносно и идентитетско питање“, рекао је Ђурић и додао да се „наша снага мери вредношћу онога што бранимо а вредност Трепче неда се исказати само бројевима јер је Трепча за људе овде и национално и вредносно и идентитетско питање“.

„Надживеће Трепча и политичко правни провизоријум у којем је принудјена да опстане последњих година. За десет година ући ће у други век постојања. Све српске тапије на Косову и Метохији мере се вековима нека тако буде и са Трепчом и да стоту годишњицу дочекамо дишући слободно“, поручио је окупљенима Ђурић уз поздрав „Живела Србија“.

“И поред сталних економских и политичких притисака, циљ менаџмента и запослених Трепче је, како је рекао генерални директор Јован Димкић, био да се очувају људски и технолошки ресурси. У томе је, у последњој деценији пресудну улогу имала Влада Републике Србије без чије помоћи као И јединства запослених овај комбинат не би имао будућност“, рекао је Јован Димкић, генерални директор РМХК „Трепча“.
Генерални директор Комбината Јован Димкић истакао је да је Косово и Метохија изузетно богато рудама, а посебно локалитет у околини Трепче, те подсетио да је управо због тога многима „Трепча“ ‘запала за око’.
„Трепча“ је била и остала главни ослонац развоја покрајине КиМ кроз време, казао је Димкић и истакао да су „Трепчини“ производи познати и даље широм света.
На прослави су додељене свечане плакете захвалности Комбината председнику Србије Александру Вучићу, патријарху Иринеју, директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу и породици српског тенисера Новака Ђоковића.

У име председника Србије, плакету је примио директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, док је у име патријарха Иринеја свечану плакету примио владика Теодосије.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …