Главна / Култура / Роман “Четири лудила” Милоша Латиновића представљен у Грачаници

Роман “Четири лудила” Милоша Латиновића представљен у Грачаници

Најновији роман Милоша Латиновића „Четири лудила“ представљен је вечерас у Дому културе у Грачаници.

Аутор у овом роману користећи изразит и упечатљив стил писања осветљава судбине уметника, који су обележили различите епохе оставивши неизбрисив траг у историји, преплиће њихове стваралачке страсти, али и велике уметничке тријумфе и мале људске поразе.

За овај роман, као и за сва остала дела,  Милош Латиновић веома пажљиво бира сваку реч у реченици желећи тиме да допре до сваког читаоца.

„Заиста се трудим да сваким својим новим књижевним делом, сваком својом реченицом напредујем у смислу књижевног стила. Ја се борим са стилом, јер желим да напишем лепу реченицу, желим да она буде тачна,пријемчива свакој особи која чита, а са друге стране да буде литерарно и, у овом случају, историјски врло тачна и то је нешто што је вечна борба писца са стилом“, истакао је аутор.

Директор Народног позоришта Приштина Предраг Радоњић, нагласио је да је посебно задовољство што је Милош Латиновић, који је писац, интелектуалац и човек који се налази на месту директора Битеф театра, заинтересован за културни живот у Грачаници.

„Почаствовани смо пажњом и озбиљношћу са којом се Милош Латиновић, и као личност и као неко ко презентује функцију на којој се налази, посвећује нама и нашем раду, као и постојању позоришта у Грачаници и уопште постојања нас самих и потреба културног живота у Грачаници. Мислим да је то за нас једна велика привилегија и веома је ретко да уопште имамо човека на таквом месту а да има толико осећаја за нас овде“, истакао је Радоњић.

Наш млади књижевник Жарко Миленковић је, уместо коментарисања књиге, разговарао са аутором постављајући му интересанта питања о његовом књижевном раду, о савременој српској прози, као и о НИН-овој награди о добитницима најпрестижније књижевне награде код нас, заслужним или не,  и тиме учинио ову промоцију још занимљивијом.

Милош Латиновић аутор је шест збирки прича, пет романа, две књиге есеја, две монографије и више драмских текстова од којих су неки доживели позоришну адаптацију.

Латиновић је добитник бројних награда, од којих су најзначајније „Стеван Пешић“ за роман „Џелат у рају“ и „Златни сунцокрет“ за роман “Сто дана кише“. Његов роман „Шекспиров клијент“ био је 2002. године у ужем избору за НИН-ову награду.

Check Also

“Улога моје породице у светској револуцији” вечерас премијерно у Грачаници

Премијера представе “Улога моје породице у светској револуцији” по тексту Боре Ћосића, а у режији …