Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић: Питањем права невећинских заједница на Косову да се баве све институције на Косову, а не једно министарство

Јевтић: Питањем права невећинских заједница на Косову да се баве све институције на Косову, а не једно министарство

Иако је буџет Министарства за заједнице и повратак у 2017. години био за пола мањи од предвиђеног, ми смо као институција одговарали на захтеве невећинских заједница у складу са приоритетима који су достављани Министарству, рекао је данас потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић на седници Комисије за права и интересе заједница и повратак на којој се говорило о буџету за 2018. годину и истакао да верује да ће следећа година бити боља јер је и буџет МЗП-а значајно већи.

Јевтић је позвао све институције да се укључе у процес повратка и помоћи невећинских народа јер како је рекао „ од суштиске је важности да свака институција у складу својих домена помогне невећинским народима.“

„ Трудићемо се да пројекте које нисмо успели да због проблема са буџетом реализујемо у овој години, реализујемо у следећој. Ако узмемо у обзир да смо у 2017. години имали 343 повратника, то је још један податак да је ова година била заиста са пуно проблема. Морамо сви заједно да захтевамо да свака институција, да свако владино тело морају подједнако да помогну ономе што јесте циљ а то је да положај невећинских заједница на Косову буде бољи јер једино тако можемо да унапредимо образовање, здравствену заштиту и економију и све оно што чини живот“, нагласио је Јевтић.

Министар је обавестио чланове Комисије за права и интересе заједнице и повратак да је буџет Министарства за заједнице и повратак у овој години искоришћен готово у потпуности што у процентима износи 98% .

„ Направили смо добар план да са свим ускраћењима у буџету урадимо део онога што смо планирали“, казао је Јевтић.

Министар је на Комисији нагласио да је ове године услед добре сарадње са ресорним министарствима у Црној Гори и Македонији враћено 161 Рома и 56 Ашкалија и истакао важност да се настави са оваквом праксом.

„РРК5“ пројекат је значајан пројекат који настављамо у 2018. години, који ће нам у многоме помоћи да изађемо у сусрет многим породицама када је изградња кућа у питању и помоћ да опстану на Косову и на томе се захваљујем Европској унији и међународним партнерима на помоћи невећинским народима,“ подвукао је министар Јевтић на Комисији.

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …