Главна / Вести / Косово и Метохија / Влада Косова формирала међуминистарску Комисију за повратак и питања заједница

Влада Косова формирала међуминистарску Комисију за повратак и питања заједница

На данас одржаној седници Владе Косова, на предлог заменика премијера и министра за заједнице и повратак, формирана је међуминистарска Комисија за повратак и питања заједница. Овом одлуком Владе обједињен је рад две међуминистарске Комисије из претходног сазива Владе Косова са циљем да се обједини и деловање министарстава у циљу ресавања проблема у процесу повратка и положају невећинских заједница. На самој седници Владе министар Јевтић је у свом излагању истакао важност укључивања свих релеватних институција које могу да помогну решавање проблема које стоје на путу и повратка и бољег положаја припадника невећинских народа на Косову.

“Посебно истичем чињеницу да ће међуминистарска Комисија имати обавезу да се бави процентуалном заступљеношћу у инстуцијама у складу са Уставом и законима Косова. Даћемо препоруке које ће бити обавезујуће за све институције а на основу постојећих званичних докумената и извештаја,” рекао је Јевтић на седници Владе.

Комисију ће чинити:

председавајући Далибор Јевтић – потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак

чланови Комисије –

министар Министарства правде

министар Министарства унутрашњих послова

министар Министарства администрације локалне самоуправе

министар Министарства просторног планирања

министар Министарства јавне админитрације

министар Министарства финансија

министар Министарства пољопривреде

министар Министарства рада и социјалног старања

министар Министарства регионалног развоја

Јевтић је у изјави медијима након седнице истакао да ће приоритет рада Комисије бити и решавање проблема у процесу повратка, посебно проблемом узурпиране имовине.

“Комисија ће се такође бавити имовинским питањима, што је велики проблем са којим се сусрећу повратници. Радићемо и на решавању других проблема које ће институције имати обавезу да имплементирају. Оно што је некада фалило, имплементација, је нешто чиме ћемо се ми бавити, јер без спровођења одлука које будемо доносили нећемо бити у прилици да променимо ствари на боље, тако да ћемо пре сазивања првог састанка обавити све потребне процедуре и консултације како би смо на самом састанку оно што будемо усвојили били у прилици да касније инплементирамо”, додао је Јевтић.

Министар напомиње да ће први састанак нове Међуминистарске комисије бити у јануару наредне године, а одлука о формирању Комисије је данас донета једногласно.​

Check Also

Гујон: “Солидарност за Косово” покреће још четири нова пројекта у српским енклавама на КиМ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и оснивач хуманитарне организације “Солидарност …