Главна / Вести / Косово и Метохија / Влада Косова, на предлог Јевтића, усвојила Уредбу о повратку расељених лица

Влада Косова, на предлог Јевтића, усвојила Уредбу о повратку расељених лица

”Ова Уредба коју вам данас представљам је значајна и представља важан корак у трајном и одрживом решењу у процесу повратка расељених лица на Косово. Овај докуменат је увод у оно што је, у смислу легаслативе, наш циљ а то је закон о расељеним лицима које Министарство за заједнице и повратак израђује,” рекао је на данас одржаној седници Владе Косова потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић предлагајући на усвајање Правилник о повратку расељених и трајна решења.
Јевтић је истакао да ће Уредба, након усвајања, бити примењена и да сама Уредба представља резултат заједничког рада свих учесника у оквиру регионалне иницијативе ”Скопски процес”, међународних институција и Министарства за заједнице и повратак и да он треба да допринесе позитивним променама у процесу повратка у смислу практичнијих решења.
”Позивам све колеге да дају свој допринос. Неће никада па ни овога пута бити довољно да се нешто само усвоји. Ова Влада Косова треба да покаже спремност и снагу да се коначно изборимо за оно што је наш заједнички интерес и циљ а то је владавина права, поштовање људских права и вредности различитости, да се трајно и коначно реши питање расељених,” казао је Јевтић на управо одржаној седници Владе Косова.
Уредба ће, између осталог, обезбедити бољу сарадњу и координацију општинских канцеларија за повратак и заједнице са Министарством за заједнице и повратак, али и других релеватних општинских одељења. Уредба ће такође олакшати приступ институцијама свим расељеним лицима у циљу смањивања бирократије али и јачању транспаретности.
Након излагања министра Јевтића Влада је једногласно усвојила његов предлог, тј Уредбу о повратку расељених лица и трајна решења.

Check Also

Петковић: Групи верника забрањен улаз на КиМ

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на административном прелазу Јариње, приликом повратка са КиМ, наишао …