Главна / Вести / Косово и Метохија / Забрињавају напори Приштине да наруше рад Специјалног суда

Забрињавају напори Приштине да наруше рад Специјалног суда

Америчке дипломате у Приштини изразиле су забринутост због напора приштинских власти да наруше рад Специјалног суда за злочине припадника тзв. ОВК.

У саопштењу које је медијима стигло из Амбасаде САД-а наводи се да подједнако забрињавају председничка помиловањиа од 29. децембра за три особе осуђене за убиство у случају познатог као случај „породице Хајра“.

„Већа су нарочито важан део посвећености Косова владавини права и ангажовања Косова на решавању злочина почињених на његовом тлу. Земље Квинте су дугогодишњи и истински пријатељи Косова и у најтежим временима. Почевши од наше подршке НАТО интервенцији, пожртвовању наших војника на Косову, па све до нашег раног признавања косовске независности и нашој сталној подршци вашем развоју, трудили смо се да подржимо вашу земљу. Ваш успех је у нашем интересу. Међутим, ми ћемо увек инсистирати да Косово треба да подржи правду. Нема разлога да се заустави рад Специјализованих већа и позивамо сваког руководиоца институционалних органа, лидере странака, или посланике скупштине да напусте сваку помисао о укидању или поновном преговарању о било ком аспекту Закона о специјализованим већима. Такав потез поставља под знак питања посвећеност Косова владавини права и ризикује све оно што је Косово постигло. Он поставља интересе одређених појединаца изнад интереса косовског друштва. Ми осуђујемо такав потез и свако ко то подржава ће одбацити партнерство Косова са нашим земљама. Подстичемо све косовске лидере и чланове Скупштине Косова да се изјасне против ове иницијативе и да искрено обавесте грађане Косова о оштрим негативним последицама, укључујући и о последицама по међународну и евроатланску интеграцију Косова, уколико Косово настави у овом правцу. Истовремено, очекујемо од свих држава да кривично гоне или да у потпуности сарађују у кривичном гоњењу наводних злочина почињених на Косову“, стоји у саопштењу.

Амерички званичници у Приштини закључују да је формирање Специјализованих већа био једини начин да Косово покаже своју посвећеност правди и владавини права и да настави да добија међународну подршку. Косово је напредовало у последњих седам година уз нашу помоћ због своје посвећености међународној правди.

Одлука Скупштине 2015. године да формира Специјализована већа је био јасан знак да је Косово одбацило културу некажњивости. Није било погодбе између Међународне заједнице и Косова у вези са формирањем Специјализованих већа.

Извор: ТВ Мост, саопштење

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …