Главна / Вести / Косово и Метохија / Албанаци блокирали приступ манастиру у Ђаковици

Албанаци блокирали приступ манастиру у Ђаковици

Иако је група српских ходочасника (прогнаних из Ђаковице) отказала посету манастиру Пресвете Богородице у Ђаковици због претњи и безбедносне ситуације, јутрос је група косовских Албанаца блокирала приступ манастиру због наводног мирног протеста који је као и до сада био прилика да се на божићне празнике изађе у јавност са порукама етничке и верске мржње.

” Четири старице монахиње остале су јурос закључане у манастиру и литургија није служена нити је ико могао да донесе бадњак. Чак нису могле да купе ни хлеб који им је после донела полиција. Наводни мирни протести само су наставак етничког чишћења Ђаковице од Срба који је уследио након 1999 уништавањем српских цркава и кућа” написао је архимандрит Сава Јањић на свом фејсбук профилу.

“Сам манастир Пресвете Богородице до темеља је био спаљен у погрому 2004. године, а православно гробље још и данас представља тужну слику савременог варварства и мржње. Нажалост, и после 18 година многи наши верници не могу да дођу на Косово и Метохију док они који су овде остали живе у сталној зебњи и неизвесности због етничке мржње која се шири на сваком кораку: у медијима, у школама, на друштвеним мрежама. Част изузецима, али нико јавно не сме да дигне глас против преовлађујућег терора у коме су после рата од косовских екстремиста страдали и многи честити косовски Албанци. Није ни чудо што се Косово данас суочава са све озбиљнијим међународним осудама” истиче Сава Јањић.

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …