Главна / Вести / Косово и Метохија / Далибор Јевтић најоштрије осуђује поруке мржње и насиље у Ђаковици

Далибор Јевтић најоштрије осуђује поруке мржње и насиље у Ђаковици

Поводом ”мирног протеста” групе Албанаца јутрос у Ђаковици, на Бадње јутро, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић издао је саопштење за јавност у коме најоштрије осуђује оне који на највећи Хришћански празник шаљу поруке мржње и насиља.
”Ни овај Божић Срби из Ђаковице не могу да дочекају у својим кућама, у својој Ђаковици. Ни овог Божића нема мира у Ђаковици иако су расељени Срби управо из безбедносних разглога, услед јавних пратњи последњих дана, отказали посету манастиру Пресвете Богородице у овом граду. Против кога и чега су протестовали јутрос окупљени Албанци испред манастира у Ђаковици? Наравно, одговор се зна, циљ је исти – да Срба у Ђаковици нема. Ја нећу ни овог пута, као што то нисам никада раније чинио, да користим тешке речи, али тражим и захтевам да коначно на делу имамо владавину права а не улице у Ђаковици. И имам неколико питања да поставим –
1. Ко је и зашто закључао монахиње у манастиру Пресвете Богородице на Бадње јутро и Бадњи дан у Ђаковици?
2. Ко је и зашто онемогућио служење литургије на овај Хришћански велики празник?
3. Ко је и зашто јутрос у Ђаковици забранио уношење Бадњака у цркву?
4. Ко је и зашто монахињама онемогућио да јутрос купе хлеб?
Ова питања постављам својим колегама у Влади Косова, и министру полиције и свима осталима од којих очекујем не само одговоре и речи осуде већ и конкретна дела у кораке у циљу кажњавања оних који промовишу и шире етничку и верску мржњу и нетолеранцију. Разумејући бол и патњу оних који су током рата страдали било где и на било којој страни, ми данас имамо обавезу да радимо на успостављању људских вредности у друштву на Косову, на мир, суживот и толеранцију. И нека буду сигурни они који мисле да ће Срби одустати од повратка у Ђаковици и на Косово – то се неће десити јер ми не одустајемо и то је наша порука и овог Божића јер ми само хоћемо да будемо свој на своме и у Ђаковици али и у Мушутишту и свуда тамо где смо вековима на Косову као народ живели.
Мир Божији, Христос се роди!”

Check Also

Српска листа: Нелегални упад припадника БСК на територију општине Зубин Поток – грубо кршење споразума из 2013.

Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток је грубо кршење споразума …