Главна / Вести / Косово и Метохија / Божићна посланица патријарха Иринеја: Косово је наша земља

Божићна посланица патријарха Иринеја: Косово је наша земља

Док је Срба биће и Косова, Косово је душа Србинова, зато ће Косово и Метохија бити и остати наша земља, јер су ту наша Голгота и наш Јерусалим, поручио је поглавар Српске православне цркве(СПЦ) патријарх Иринеј у Божићној посланици.

Он је пренео и жељу да Бог подари “мир и благослов свему народу Свом”.

Посебно се, каже патријарх Иринеј, молимо за распето Косово и Метохију, нашу духовну и националну колевку, коју је велики Његош назао “грдним судилиштем”, наведено је у Посланици коју данас преноси Информативна служба Српске православне цркве (СПЦ).

Патријарх Иринеј истиче да је српски народ народ Божића, део Народа Божијег или свега рода хришћанског.

Он је и народ Светог Саве, народ светог цара Лазара Косовског и свих осталих мученика и новоменика који у зла времена пострадаше, као витлејемска деца, за истину и правду Божију, каже патријарх Иринеј.
Поглавар СПЦ је сву духовну децу у Отаџбини и расејању позвао да живе у међусобној братској љубави, “у љубави Божића”.

Нека овај Божић, каже патријарх Иринеј, призове у заједницу све оне који су се “на било који начин одвојили од Цркве Бога Живога”, и “нека да нестају јереси и расколи”.

У ове благословене божићне дане молимо се Господу, “Цару мира да угаси непријатељства међу народима да спасе људе Своје широм света и да буде милостив свима нама”.

У посланици патаријарх Иринеј истиче да нам Божић указује и на светињу живота и служење животу, не само биолошком већ и вечном, а не на робовање смрти, напомињући да је “свему од Бога дарован живот, а посебно људском бићу”.

Божић нам оснажује и враћа библијски благослов: “Рађајте се и множите и напуните земљу”, каже патријарх Иринеј.

Дај Боже, наставља патијарх Иринеј, да овај благослов постане мера живота српског народа и свих народа на земљи, јер ги на тај начин пакао братоубиства и чедоморстава би замењен рајским миром и пуноћом живота.

Нека од овог Божића оживи Србија и нека наше породице испуни радост и дечија игра, каже у божићној посланици поглавар СПЦ патријарх Иринеј.

Check Also

Светом литургијом обележена слава манастира Девине Воде

Светом архијерејском литургијом, данас је у манастиру Девине Воде обележена храмовна слава – празник иконе …