Главна / Православље / Бадње вече

Бадње вече

По нашој традицији, Бадње вече дочекујемо у кући са породицом. Домаћин најпре уноси бадњак у кућу, тамо где има деце уз њихову пратњу, а домаћица дочекује и поздравља бадњак.

Бадња вечера је посна трпеза (посна, али је и богата). Треба да обилује јелом и пићем да би и читава нова година била родна и пуна изобиља. Неким јелима се придавао посебан, магијски значај, а нека су и обавезна: мед, бели лук (који има амајлијско значење), пасуљ, купус, риба, воће (ораси, лешници, јабуке, суве шљиве, јабуке и кајсије). Вечера протиче у миру и тишини (што увелико одудара од буке и “брбљања” за столом, чак и уз недолилчан ТВ пренос, често уз вику и свађу па и много теже ствари – а све као “новотарије” обесмишљеног, однарођеног и одбоженог “новог човека” који више цени туђе него своје и који више не зна да се понаша онако како вера прописује а добри народни обичаји налажу, али, то је друга прича и није јој овде место!).
Слама која се уноси у кућу, једење на поду и разношење ораха по кући су део култа мртвих. То вече се у кући очекују “домаћи” или “домаћи покојници” или “домаћи духови”. Сви преци су с укућанима, зато је вечера тиха да се не би отерали и зато се три дана с трпезе не прикупља него само доноси па се чак ни не чисти по кући.
Већина јела с бадњеданске вечере, користе се и при даћама тако да је та вечера пре свег жртвен обред посвећем породичним прецима. Бадњеданска вечера је једна од најважнијих вечера у част мртвима и један део сваког јела се оставља за покојнике. Вечера се кади тамјаном да би се за вечером спојили и живи и они који то нису.

Срећно вам Бадње вече.

Check Also

СПЦ и верници славе Петровдан

Српска православна црква слави данас Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу. Овим даном …