Главна / Вести / Косово и Метохија / Додатни пакет помоћи пољопривредницима на КиМ

Додатни пакет помоћи пољопривредницима на КиМ

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да ће Министарство пољопривреде, преко Канцеларије за КиМ, помоћи пољопривредницима на Космету са сумом између 200 и 300 милиона динара. Додаје да ће специјални тимови за воћарство и пољопривреду отићи у Ораховац, у Штрпце, да изврше процену како би се направио пакет помоћи.

Бранислав Недимовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је на седници Владе донет посебан програм за пољопривреду на Космету.

“Тај програм обухвата набавку материјала, а заједно са Канцеларијом за КиМ, на основу активности које је председник имао током викенда, направићемо додатни пакет подршке где ће се Министарство укључити са финансијским средствима”, каже Недимовић.

Додаје да ће Министарство пољопривреде, преко Канцеларије за КиМ, помоћи са сумом између 200 и 300 милиона динара.

“Специјални тимови за воћарство и пољопривреду, отићи ће у Ораховац, у Штрпце да изврше процену, а послаћемо и тим за пласман робе како бисмо направили пакет”, додаје министар.

Каже да постоје две врсте подршке Србима на КиМ.

“Имамо конкретне захтеве из претходних дана, а тимови ће видети које захтеве можемо да испоштујемо с обзиром на регулативу, а имамо и донације – сточни фонд, трактори, механизација и то је посебна врста подршке која не улази у финансијску помоћ Министарства”, објашњава Недимовић.

Напомиње да људи на Космету желе да остану и да се баве пољопривредом.

“Наш посао је да им помогнемо. Нема питања како ћемо ми тај задатак да реализујемо, јер ако им не помогнемо, биће препуштени сами себи”, додаје министар.

Каже да постоји потреба да се помоћ вишеструко увећа.

“Показала се снага и жеља тих људи да раде и остану тамо, а средства су постојала и пласирала се преко Канцеларије за КиМ и 2016. и 2017. године”, напомиње Недимовић.

Истиче да има доста младих који желе да се баве пољопривредом оснивањем стартапова.

“Један пројекат држава је помогла са 75 одсто, остало је на младим пољоривредницима. Можете за те паре да набавите грла стоке, хектар и по под лешником. Остајемо на нивоу од 10.000 евра”, каже министар.

Извор: РТС

Check Also

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа …