Главна / Вести / Косово и Метохија / Интервју Вучина Јанковић: Задржати мирно и безбедно окружење највећи изазов у 2018.

Интервју Вучина Јанковић: Задржати мирно и безбедно окружење највећи изазов у 2018.

Градоначелник Звечана Вучина Јанковић у интервјуу за Радио Косовска Митровица као највећи изазов у 2018.оцењује задржавање мирног и безбедног окружења за све грађане. Очекује отварање нових радних места и веће запошљавање што ће битно утицати на социјални мир у општини.

Као најзначајније пројекте у 2017.наводи Рајску бању, почетак изградње насеља Сунчана долина, изградњу регионалоне депоније али и спортске хале. Шеснаест парова добило је принову, након што им је Општина помогла и издвојила финансијска средства за вантелесну оплодњу.

Градоначелник Општине Звечан каже да је Општина током 2017. године реализовала бројне пројекте.

„Кренули смо са пројектом Рајска бања у Бањској, затим започели пројекат Сунчана долина,а ту су и бројни пројекти које финансира Европска унија. Започет је пројекат изградње спортске хале који ће бити завршен највероватније до краја августа 2018. године. Као веома значајно издвајам, изградњу регионалне депоније. Реализовали смо бројне пројекте у виду канализационе и секундарне водоводне мреже, а самим тим водоснабдевање се повећало за 30 одсто у општини Звечан. То није довољно за реалне потребе, али немамо више онолики губитак као што је било протеклих година. Све колективне зграде са територије наше општине добиле су нове фасаде,а све школе су реновиране“ наводи за Радио Косовска Митровица.

Јанковић као најважније усмерен новац издваја помоћ брачним паровима за вантелесну оплодњу, коју је усвојила скупштина, а којом је шеснаест породица са територије Општине Звечан добило принове.

У 2018. години каже да ће највећи изазов бити „ да задржимо мирну и безбедну средину за све наше грађане“.

Наводи да за време претходног мандата није било значајнијих безбедносних ризика и међуетничких сукоба, али да је потребно још порадити на безбедности.

Када је човек гладан лако је манипулисати њиме, желим да створим могућност да нико не манипулише са неким и да свако ради

„ Желимо да све пројекте које у наредном периоду реализујемо, за циљ имају запошљавање грађана, што ће поред значаја за саме породице, створити услове и за социјални мир.Када је човек гладан јако лако је манипулисати њиме, а ја желим да створим могућност да нико не манипулише са неким, већ да свако размишља својом главом и дамо му могућност да ради. То су неки изазови са којима ћемо се сусретати у наредном пеироду и очекујем да у великој мери решимо проблеме“ каже Јанковић.

Изградња регионалног водовода најкасније до 2019.

Што се тиче водонсабдевања, каже да очекује да до краја 2018. Или најкасније током следеће године буде завршен пројекат изградње регионалног водовода, који ће трајно решити проблеме водонсбдевања на територији Општине Звечан.

„Упоредо са тим, поред изградње секундарне водоводне мреже , аплицирали смо за један пројекат Европске уније којим планирамо да у наредном пеироду изградимо два базена за пијаћу воду запремине од по 1.500 кубика и сматрамо да ће то бити сасвим довољно за решење проблема водоснабедевања док се не заврши регионални водовод“ наводи градоначелник.

Као веома значајно наводи изградњу спротске хале „ и да ЕУ није дала могућност да аплицирамо за тај пројекат и да га није одобрила, ми бисмо као општина могли само да маштамо о таквом неком објекту“.

„То ће веома значити пре свега за младе људе. Циљ нам је да их макнемо од порока, које носи модерно друштво, првенствено алкохолизма и наркоманије.

У едукацији ми смо се повезали са центрима за социјални рад, и школама, али првенствено треба да се укључе породице у васпитање своје деце. Мислим да ћемо имати добре резултате. Поред изградње спротске хале ми очекујем да у наредном периоду почнемо и са изградњом Омладинског центра, који ће имати за циљ окупљање младих и усмеравање ка позитивним вредностима“.

Општина Звечан решава проблем незапослености, радна места за 103 лица

Говорећи о управо завршеном конкурсу за запошљавање у општини Звечан, каже да ће се њиме упослити 103 радника, а да се у наредном периоду очекује још мањих конкурса.

Наводи да су та радна места реална потреба Општине и институција које функционишу на територији Општине.

Током следеће недеље очекује се да се одржи писмени тест за све кандидате који су испунили услове, како је и предвиђено конкурсом.

Сарадњу са свим институцијама на територији општине Звечан оцењује као добру, укључујући полицију, просвету, здравство.. „Ми смо се потрудили да све те институције подигнемо на један виши ниво у складу са нашим могућностима. Урадили смо бројне пројекте који су имали за циљ да подигну њихове капацитете, али на овоме нећемо стати већ очекујемо да у наредном периоду уложимо додатна средства да бисмо нашим грађанима обезбедили што боље услове за живот“ .

Општина Звечан може да се похвали са јединственом електронском платформом које велики број локалних и регионалних власти у Европи користи као средство за повећање учешћа грађана у процесу доношења одлука, али исто тако и да повећа одговорност и транспарентност у раду.

Активна електронска платформа омогућава грађанима одговоре у најкраћем року

Грађани користе најмодерније системе , а то се пре свега односи на саму андроид апликацију. Подсећа да се системом 48 сати адресирају проблеми грађана, где је рок да се за 48 сати да одговор и омогућује квалитетнија контрола рада јавних предузећа. „Што се система питај градоначелника тиче, Јанковић каже да питања која стижу су већином везана са комуналне проблеме, али и да многа питања нису надлежност Општине Звечан. Као пример за то наводи исправност пијаће воде, за коју је надлежан Завод за јавно здравље у Косовској Митровици, а који редовно проверава исправност и квалитет воде.

Ипак, наглашава да грађани Звечана пију исправну и квалитетну воду, напоменувши да је у претходној години урађена реконструкција и чишћење базена што је први пут од његове изградње,а што је битно утицало на квалитет пијаће воде, закључује у интервјуу за Радио Косовска Митровица.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Вучић са Столтенбергом у Бриселу: НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтеберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која …