Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: „Посао на КиМ значи будућност за ове људе”

Ђурић: „Посао на КиМ значи будућност за ове људе”

Министар просвете Србије Младен Шарчевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић посетили су гимназију, основношколске и предшколске установе у Ораховцу и Великој Хочи. Министар Шарчевић сматра да свака школа на Косову и Метохији треба да буде део јединственог система Србије и да све реформе које се спроводе морају да обухвате и школе у Покрајини.

Након Косовске Митровице министар просвете у Влади Србије Младен Шарчевић и директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић са сарадницима у Ораховцу су посетили тамошњу О.Ш. „Доситеј Обрадовић“ и гимназију где су разговарали са директорима и просветним радницима ових васпитно-образовних установа. Најважнија вест, која је саопштена након овог састанка, је да ће оронула и дотрајала школска зграда у Ораховцу током ове године бити детаљно реконструисана и обновљена.

Министар просвете Младен шарчевић је рекао да је његово министарство обезбедило доста учила као и рачунаре и да ће средити библиотеку.

„Данас је стигла прва донација Смарт табла која ће бити монтирана у згради Гимназије. Школе у Србији су радо прихватиле да имају свог партнера на Косову и Метохији. Гимназија „Змај Јова“ из Новог Сада биће стални домаћин и пријатељ са гимназијом из Ораховца. Оно што је јако важно је адаптација постојеће зграде и изналажење нових услова за бољи рад ове установе“, рекао је министар Шарчевићћ

Министар за Заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић је рекао да ће и ово министарство учествовапи у обнови гимназије у Ораховцу.

„Уклоњена је и последња препрека која је стајала на путу обнове, тј. реновирања овог објекта како би се деци и свима запосленима у овој установи омогућили бољи услови за рад“, истакао је Јевтић.

По речима директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, све институције Републике Србије од председника Александра Вучића су добиле налог да додатно интезивирају помоћ српском народу на КиМ.

„Могу да кажем да се и након посете председника Вучића покренуо талас и плима, жеље институција, појединаца, привредника и читавог нашег друштва да се народу овде на Косову и Метохији помогне. Ова посета Ораховцу много значи народу Метохије, чињеница је да је министар просвете први пут долази у Ораховац“, рекао је Марко Ђурић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић у Великој Хочи је најавио да ће овде ускоро бити отворена Канцеларија ове службе, тако да 300 оних који се налазе на њеној евиденцији, на овом подручју, више неће морати, ради пријављивања, да путују 80 км до Косовске Митровице.

„Након иницијативе, коју су грађани овога подручја упутили председнику Вучићу, да се отвори Канцеларија за ово подручје Национална служба за запошљавање је у кратком року реаговала и ево стварамо и техничке и кадровске претпоставке како би ова Канцеларија заживела за десетак дана“, рекао је Зоран Мартиновић.

„Посао на Косову и Метохији значи будућност за ове људе. Ми смо овде са Националном службом за запошљавање започели опсежне разговоре и са људима на терену, али са представницима институција о томе како да убрзамо процес запошљавања. Убрзавајући процес запошљавања ми заустављамо одлив и заустављамо могућност да млади људи који немају посла и немају могућности, размишљају о другим алтернативама осим останка и опстанка у завичају“, закључиоје Марко Ђурић.

Ђурић је истакао да су образовање и здравствени систем стубови опстака Срба. Он је, одговарајући на питање новинара да ли ће бриселски разговор бити настављен, рекао да ће о дијалогу бити речи када за то буде време. “Ми смо чинили и чинићемо све да међуетнички односи на Косову и Метохији буду бољи”, рекао је Ђурић. Коментаришући посету косовског премијера Рамуша Харадинаја Ораховцу, Ђурић је рекао да је нормално да свако брине о свом народу.

Министар просвете Младен Шарчевић и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић посету нашој Покрајини завршили су обиласком Основне школе „Светозар Марковић“ и предшколске установе „Наша радост“ у Великој Хочи.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Селаковић: Ни око чега са тим људима не можете да се договорите

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас у Бриселу, након нове рунде дијалога, да …