Главна / Вести / Косово и Метохија / Командант Кфора: Ситуација на Косову мирна и стабилна

Командант Кфора: Ситуација на Косову мирна и стабилна

Командант Кфора Салваторе Куочи оценио је да је, упркос последњим догађајима на северу, ситуација на Косову мирна и стабилна.

“Могу да кажем да је ситуација мирна и стабилна и после онога што се догодило последњих недеља”, рекао је командант Кфора за приштинску агенцију Косовапрес.

Након убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића 16. јануара, Кфор и друге институције безбедности се ангажују да одрже ситуацију мирном.

Куочи је рекао да је одржао састанке са представницима институција на северу Косова да би постигли договор о томе како заједнички да раде у циљу мирне и стабилне средине.

“Свим средствима се трудимо да ова епизода која се догодила не буде нешто што ће имати утицаја на општу безбедносну ситуацију. Заједно са свим институцијама и посебно са међународном заједницом ангажовали смо се да ситуацију одржимо мирном. И наша је процена да је безбедносна ситуација врло добра”, рекао је Куочи.

Ту оцену Куочи је пренео и начелнику Генералштаба Војске Србије Љубиши Диковићу.
Командант Кфора је оценио и да Кфор има врло добру сарадњу са безбедносним институцијама Косова, као и са институцијама земаља региона.
Он је рекао да ће Кфор подржати трансформацију Безбедносних снага Косова (БСК) у Оружане снаге, једино ако се то оствари кроз уставне промене.
Генерал Куочи је рекао и да Кфор нема планове да смањи присуство својих снага на Косову.

“Нема плана, нема назнака да ће бити смањене снаге НАТО на Косову”, рекао је Куочи и додао да ће до тога доћи онда када и ако се процени да ситуација на терену боља.

Извор: Б 92

Check Also

Опасна “излазна стратегија” Запада на Косову довела би до етничког чишћења Срба

С обзиром да институције на Косову не могу да обезбеде мир српском народу и неалбанцима, …