Главна / Вести / Србија / Себастијан Курц: Напредак у дијалогу Београда и Приштине од одлучујућег значаја

Себастијан Курц: Напредак у дијалогу Београда и Приштине од одлучујућег значаја

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да ће са председником Србије Александром Вучићем, током његове предстојеће посете Бечу, разговарати о томе како Аустрија током председавања Европској унији, у другој половини године, може допринети даљем подстицању европске перспективе Србије.

Аустријски канцелар се у потпуности слаже са ставом европског комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана да Србија мора да реши проблем са Косовом, јер је став ЕУ да неће “увозити” нерешене проблеме.

ЕУ је, подсећа аустријски канцелар, увек указивала на то да је напредак у дијалогу Београда и Приштине од одлучујућег значаја.

“За нас је значајно да се обе стране ангажују и да су спремне на компромис, те да једни другима прилазе како би даља отворена питања пре приступања ЕУ заједно решили”, поручио је Курц и додао да верује да ће са Вучићем бити могуће постићи даљи важан напредак.

Курц очекује да ће се надлежне институције побринути да се брзо расветли атентат на Оливера Ивановића и одговорни за тај гнусни злочин приведу правди.

“Важно је да овај атентат, колико год био стравичан, не буде злоупотребљен за кочење позитивних политичких процеса. Због тога апелујем на све у Београду и Приштини да наставе са дијалогом уз посредовање ЕУ. То је најбољи пут, пре свега за становништво, које заслужује да има држава које могу да се посвете правим проблемима, као што су економски развој, образовање, владавина права и борба против корупције”, казао је Курц.

Аустријски канцелар сматра да је у региону Западног Балкана Србија важан актер за стабилност.

Check Also

Вучић: Србија само за границе утврђене одлукама УН, Очекујемо подршку Русије

Председник Александар Вучић поновио је вечерас да Србија подржава искључиво принцип непроменљивости граница у складу …