Главна / Друштво / “Спојимо децу са Косова и Метохије и Републике Српске”

“Спојимо децу са Косова и Метохије и Републике Српске”

Организацијом Одбора за помоћ Косову и Метохији у Републици Српској ће од 16. до 23. јуна боравити 850 ученика са читавог Косова и Метохије у оквиру програма “Спојимо децу са Косова и Метохије и Републике Српске”, договорено је на састанку председника Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорада Арлова и министра просвете и културе владе Републике Српске Дане Малешевића.

На састанку је истакнуто да ће овогодишња, седма посета деце у оквиру овог програма бити најмасовнија, као и да се до сада највише општина у Републици Српској укључило у програм.

Арлов је упознао Малешевића са детаљима организације овогодишњег пријема, те потврдио да ће ове године деца из јужне српске покрајине бити примљена у 16 градова и општина у Републици Српској. Овим пројектом обухваћене су готово све српске општине на Косову и Метохији.

Општине и градови у Републици Српској који ће ове године бити домаћини деци са Косова и Метохије су Бањалука, Нови Град, Вишеград, Градишка, Петрово, Хан Пијесак, Дервента, Приједор, Шамац, Источно Ново Сарајево, Требиње, Брод, Пале, Добој, Челинац и Бијељина.

Ученици који ће боравити у посети Републици Српској долазе из Косовске Митровице, Лепосавића, Косовске Каменице, Зубиног Потока, Витине, Бање-Сувог Грла, Гњилана, Косова Поља-Ораховца, Липљана, Новог Брда, Велике Хоче-Осојана, Грачанице, Штрпца, Прилужја, Звечана и Гораждевца-Клине.

“Хвала свим локалним заједницама, породицама, основним школама, професорима и наставницима из Републике Српске који су подржали овај велики и значајан пројекат. Овај пројекат веома значајан за српски народ који физики није заједно, а вежу нас сличне муке, проблеми, наша култура и српска црква. Хоћемо да знамо једни за друге. А то најбоље можемо постићи да упознамо нашу децу.Вршњаци , породице, градоначелници, начелници, директори, наставници и сви ми заједно из Републике Српске пружићемо нашим гостима са Косова и Метохије слободу и гостопримство да знају да је Република Српска њихова”, наводи у саопштењу председник Одбора Милорад Арлов.

Председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов састаће се од 02. до 05. фебруара на Косову и Метохији са директорима и општинским начелницима просвете, председницима српских општина из којих деца у јуну долазе у Републику Српску.

“Хоћемо да се договоримо о свим важним детаљима јер овог пута ради се о великом броју деце који ће у пратњи својих професора и наставника доћи у јуну у 16 локалних заједница Републике Српске. Централни дочек је 16. јуна у Андрићграду у Вишеграду. Општина Вишеград прихватила је да буде покровитељ централног дочека а начелник општине Вишеград Младен Ђуревић не крије речи захвалности нашем Одбору што смо баш изабрали Вишеград за централни и свечани дочек гостију са Косова и Метохије”, наводи Арлов.

У протеклих шест година Република Српска је кроз програм “Спојимо децу са Косова и Метохије и Републике Српске” угостила 2.500 ученика и 200 наставника.

Програм реализује Одбор за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске, уз подршку Владе Републике Српске,Министарства просвете и културе Републике Српске, канцеларије за Косово и Метохију владе Србије.

Check Also

Витошевић: Како расте Косовска Митровица као град тако ће расти и Универзитет

Јуче је на територији општине Косовска Митровица почела реализација пројекта изградње нове, модерне зграде Универзитета …