Главна / Вести / Косово и Метохија / Округли сто: Здравство и образовање за опстанак на КиМ

Округли сто: Здравство и образовање за опстанак на КиМ

Челници здравствених образовних институција и организација, у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ представили предлоге за јачање здравственог система на Косову.

“Ситуација у здравству на Косову и Метохији у последње четири године је стабилизована”, рекао је на скупу министар здравља Србије Златибор Лончар, док је према речима директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића здравство почело да се извлачи из блата у последње четири године.

Здравствени систем заједно са образовним је најважнији фактор опстанка српског корпуса на Косову и Метохији, и у том циљу Влада Србије, Министарство здравља и Канцеларија за Косово и Метохију, факултети, Лекарска комора, Друштво лекара Србије наставиће да пружају помоћ здравственом систему на Косову, да га јачају и раде на његовом опстанку, закључено је у првом делу округлог стола.

Ђурић је додао да је Србија на Косову, “свесна чињенице да ће српског народа на Косову бити у мери у којој буде функционисао здравствени систем” отворила болницу у Пасјану, Дом здравља у Гораждевцу, одељење онкологије у Косовској Митровици, реновирала бројне амбуланте, обезбедила бројна амбулантна возила.

Директор Канцеларије навео је да је Медицински факултет Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици добио Студентску поликлинику, и додао да је косовскомитровачки Здравствени центар након посете председника Србије Александра Вучића стекао услов да постане Клиничко болнички центар.

Лончар је навео да министарство нема све детаље о ситуацији у покрајини као ни о притисцима али има поверења у председника Србије Александра Вучића и његов тим на челу са Марком Ђурићем који ће радити на пројектима јачања и опстанка здравственог система и српске заједнице на Косову и Метохији.

Министар је изразио задовољство што се и на Косову одржавају бесплатни прегледи као и у централној Србији, и што они спречавају озбиљне болести.

Декан Медицинског факултета Небојша Лалић подсетио је да је тај факултет у Косовској Митровици део система медицинских факултета, и оценио да је најважније да се остварује континуирана веза у пружању стручне помоћи факултету на северу Косова.

“Јасно је да је пред нама дуготрајна борба без обзира какво ће решење бити. Српски народ и све оне који желе да буду део српског здравственог система не можемо оставити, без обзира да ли можда формално нећемо имати пун домет или ће он бити отежан”, рекао је Лалић.

Према његовим речима, требало би искористи чињеницу да је српски здравствени систем у српским срединама на Косову развијенији од албанског и да бројни Албанци због тога долазе на лечење у Србију.

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић оценио је да је на Косову обезбеђен значајан ниво здравствене жаштите, да треба радити на креирању здравствене политике и надзора, запошљавању кадрова, формирању мобилних тимова, утврђивању основних здравствених пакета који би били доступни свим категоријама становништва.

Председник Лекарске коморе Србије Милорад Динић рекао је да важно да се ради на решавању проблема лиценцирања лекара али и на раду судова части. Он је додао и да је неопходно јединство лекара и институција у централној Србији и српским срединама на Косову.

Представница Српског лекарског друштва Љубица Ђукановић је након вишеминутног представљања историје, улоге и значаја тог друштва, затражила од државе Србије да “друштву врати Задужбину Стевана Милосављевића”. Она је потом навела да су српски лекари и стоматолози са Косова ослободјени плаћања чланарине за чланство у Друштву, које организује и веома важне едукативне програме у Косовској Митровици и Грачаници. Према њеним речима, та пракса би требало да буде настављена и у будућности.

Декан нишког Медицинског факултета Добрила Станковић Ђорђевић оценила је да би било добро да здравствени систем на Косову буде доступан свима без обзира на националност, да се он развија и јача.

Према њеним речима, ако наш ситем буде пружао сигурност и привлачио већи број Албанаца и самим тим ће имати и већи прилив новца.

Директор Канцеларије за Косово је председник Радне групе Владе Србије под чијим покровитељством се одржава дијалог покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучић, који очекује да “унутрашњи дијалог” до марта омогући доношење конкретних закључака о политици према Косову. Прва рунда унутрашњег дијалога била је 30. октобра када је 40 правника, професора универзитета, изнело виђење решења косовског проблема, док је други скуп окупио научнике са института друштвених и хуманистичких наука.

На наредном скупу, у организацији Матице српске, мишљења о стању и могућим корацима који би довели до нормализације односа Београда и Приштине изнело је 26 књижевника, уметника, свештеника СПЦ, социолога, економиста и филозофа. У унутрашњем дијалогу, између осталих своје мишљење износили су и челници привредих комора, економисти, али и представници спортских удружења.

Данашњи округли сто организован је након месец дана паузе.

 

Извор: Бета

 

Check Also

Куртијеви предлози неприхватљиви, јер Косово није држава

Дипломата Зоран Миливојевић изјавио је да ниједан од предлога које је данас током дијалога у …